Conform unui studiu realizat anul acesta de Eurostat, românii se mută din casa părinților, în medie, la aproape 28 de ani. În timp ce media europeană este cam de 26 de ani.
În Croația, tinerii pleacă la 33 de ani și sunt urmați de vecinii noștri bulgari cu media de vârstă de 30 de ani. Cel mai bine se clasează danezii, care se mută de acasă în jur de 21-22 de ani.
Revenind la noi în țară, tinerele au mult mai multă inițiativă decât tinerii. Diferența de vârstă este una semnificativă, iar acest lucru ne poziționează în fruntea clasamentului european la acest capitol.
Româncele se desprind mai ușor de cuibul părintesc, cam pe la 25 de ani, în timp ce bărbații iau această decizie în apropiere de 30 de ani. În alte țări, precum Luxemburg sau Suedia, diferența între sexe este de doar 5-6 luni.
Inflația este mare, creșterile salariale nu țin pasul cu scumpirile și acest lucru este clar un factor de decizie pentru tineri, atunci când sunt puși în postura de a face trecerea de la copilărie la maturitate.
Însă, tot datele Eurostat arată că din ce în ce mai puțini tineri pleacă din sânul familiei chiar dacă au venituri proprii. Ceea duce cu gândul, potrivit specialiștilor, la ideea că mai sunt și alți factori care primează în această întârziere a tinerilor români, pe lângă cei financiari.