Școala este cea mai importantă sursă de stres pentru adolescenți, cărora le este teamă de eșec și se așteaptă să fie pedepsiți. Sunt rezultatele unui amplu studiu despre sănătatea mentală și starea de bine în mediul școlar.
Aproape jumătate dintre adolescenți se confruntă cu simptome de anxietate. 1 din 5 are simptome de depresie și 1 din 4 se confruntă cu provocări mintale și emoționale moderate și severe, conform studului Mind Education, realizat în peste 100 de școli din toată țara.
„Avem o generație de copii deconectați de ei înșiși, care fac față cu greu provocărilor de zi cu zi și care au tendința de se autoizola”, spun specialiștii.
În ceea ce privește interacțiunea cu profesorii, datele studiului arată că pentru o treime dintre adolescenți dascălii reprezintă o sursă de stres. Rezultatele studiului confirmă tendința generală de deteriorare a sănătății mintale și emoționale a elevilor.
Cercetările arată că din 2005 până în 2015 numărul elevilor afectați de depresie severă s-a dublat și continuă să crească în ritm alert. Adolescenții fac față cu greu disconfortului emoțional, de aceea nu reușesc să termine lucrurile care li se par dificile, se simt singuri și sunt dependenți de alimente nesănătoase.
Somnul, o alimentație hrănitoare și conectarea cu propriile emoții se numără printre soluții enumerate de specialiști, care propun un Plan Național prin care elevii să învețe să aibă grijă de sănătatea lor psihică și emoțională. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 261 de elevi din peste 100 de școli, potrivit stiri.tvr.ro.