Fenomenul El Nino și-a făcut simțită prezența la nivel mondial, iar România nu va fi ocolită. Acest fenomen meteorologic aduce cu sine câteva consecințe semnificative, cum ar fi temperaturi record, furtuni puternice, secetă severă și incendii de vegetație.
Potrivit specialiștilor, El Nino apare la intervale de 2-7 ani, iar guvernele sunt sfătuite să se pregătească pentru ceea ce urmează.
Luni, 3 iulie 2023, a marcat cea mai înaltă temperatură medie globală înregistrată vreodată de meteorologi, conform datelor furnizate de Centrul Naţional din Statele Unite pentru Previziuni de Mediu, raportează Reuters. Temperatura medie globală în acea zi a fost de 17,01 grade Celsius, depăşind recordul anterior înregistrat în august 2016, care era de 16,9 grade Celsius. Acest eveniment a avut loc într-un moment în care mai multe regiuni ale lumii au fost afectate de valuri de căldură, potrivit Observator.
Sudul Statelor Unite se confruntă de câteva săptămâni cu un val de căldură extremă. În China, temperaturile persistente în jurul valorii de 35 de grade Celsius continuă să afecteze regiunea. În Africa de Nord, s-au înregistrat temperaturi apropiate de pragul de 50 de grade Celsius, semnalând o perioadă caniculară intensă.
În Antarctica, chiar și în timpul iernii, au fost înregistrate temperaturi neobișnuit de ridicate. Baza de cercetare științifică Vernadsky, o stație ucraineană situată în Argentine Islands, în largul continentului acoperit de gheață, a înregistrat un nou record de temperatură pentru luna iulie: +8,7 grade Celsius.
„Aceasta nu este o piatră de hotar pe care ar trebui să o celebrăm”, a declarat Friederike Otto, specialistă în climatologie la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice şi de Mediu din cadrul universităţii britanice Imperial College London. „Este o sentinţă la moarte pentru oameni şi pentru ecosisteme”, a adăugat ea.
Schimbările climatice, însoțite de apariția fenomenului meteorologic cunoscut sub numele de El Niño, sunt considerate de către oamenii de știință ca fiind responsabile pentru aceste temperaturi record.