Hong Kong a fost din nou numit drept cel mai scump oraş din lume, potrivit companiei globale de mobilitate ECA International. Asia este continentul cu cele mai scumpe orașe, Hong Kong, Tokyo, Shanghai, Guangzhou şi Seul, toate fiind în top 10 al ECA. Costul vieţii a scăzut la Paris, Madrid, Roma şi Bruxelles, potrivit The Brussels Times.
Hong Kong şi-a menţinut poziţia de cel mai scump oraş din lume, susţinut de preţuri mai mari şi de o monedă mai puternică în ultimul an. Aceasta a fost una dintre concluziile celei mai recente cercetări privind costul vieţii publicate de ECA International, principalul furnizor mondial de cunoştinţe, informaţii şi software pentru managementul şi repartizarea angajaţilor din întreaga lume.
„Deşi Hong Kong a fost afectat de creşterea inflaţiei globale mai puţin decât alte oraşe în ultimul an, rămâne totuşi cel mai scump din lume”, a declarat Lee Quane, director regional pentru Asia la ECA International .
„Creşterile anuale ale preţurilor de 3%, măsurate prin coşul nostru de bunuri şi servicii, sunt mai mari decât le vedem de obicei în Hong Kong, dar sunt mai mici decât ratele din oraşe similare, atât din regiune, cât şi la nivel global. Mai degrabă, puterea dolarului Hong Kong, care este legat de dolarul american, în ultimul an, i-a permis să-şi menţină poziţia de cel mai scump oraş din lume, deoarece alte monede au slăbit”.
Multe oraşe din China continentală au continuat să urce în clasament, patru oraşe fiind acum incluse în cele 15 cele mai scumpe oraşe la nivel global, în timp ce Shanghai este acum al treilea cel mai scump oraş din Asia după Hong Kong şi Tokyo.
Cele mai multe oraşe din UE au înregistrat scăderi în clasament după o perioadă instabilă pentru moneda euro, Parisul ieşind din top 30 la nivel global. Au fost afectate şi oraşe precum Madrid, Bruxelles şi Roma. Moscova a coborât până pe locul 62 în clasament, în timp ce Sankt Petersburg rămâne pe locul 147.
„La momentul sondajului, rubla a scăzut în valoare deoarece sancţiunile economice împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei au zdruncinat încrederea în economie. Sancţiunile şi moneda mai slabă au contribuit la creşterea inflaţiei, ceea ce a contracarat pierderile cursului de schimb, lăsând ţara stabilă în clasamentul general”, a spus Quane.