România oferă una dintre cele mai mici pensii lunare medii din Uniunea Europeană, cu doar 382 de euro pe beneficiar.
Deși diferența nu este semnificativă, bărbații primesc, în medie, o pensie echivalentă cu 52% din salariul din timpul activității, în timp ce femeile beneficiază de o rată de înlocuire de 51%, potrivit European Central Bank, care a dat publicității topul pensiilor din statele membre UE.
În statele din sudul Europei, precum Italia și Spania, pensiile sunt mai apropiate de salariile anterioare, în timp ce țările baltice și cele din Europa de Est, inclusiv România, oferă rate de înlocuire mai reduse.
În Uniunea Europeană, pensiile reprezintă, în medie, aproximativ 60% din veniturile obținute înainte de retragerea din activitate. În numeroase state, însă, această rată scade sub 50%, ceea ce îngreunează menținerea unui nivel de trai adecvat pentru pensionari, potrivit Euronews.com.
Indicatorul utilizat pentru evaluarea sustenabilității sistemelor de pensii, rata agregată de înlocuire, compară venitul median din pensii al persoanelor între 65 și 74 de ani cu venitul median din muncă al celor cu vârste între 50 și 59 de ani. În 2023, acest raport a fost de 58% la nivelul Uniunii Europene, ceea ce înseamnă că un pensionar care a câștigat 100 de euro în ultimii ani de muncă primește, în medie, 58 de euro din pensie.
Există însă diferențe semnificative între state. Grecia (78%), Spania (77%) și Italia (75%) se află în topul clasamentului, oferind pensii mai apropiate de veniturile anterioare. În schimb, țările cu cele mai scăzute rate de înlocuire sunt Croația (35%), Lituania (36%) și Irlanda (39%). România se situează, de asemenea, în partea inferioară a clasamentului, cu o rată de înlocuire de aproximativ 48%.
Franța se situează ușor peste media UE
Dintre cele patru mari economii ale Uniunii Europene, Germania înregistrează cea mai scăzută rată de înlocuire a pensiilor, cu doar 49% din veniturile obținute la finalul carierei. În contrast, Franța se situează ușor peste media UE, cu 59%, în timp ce Spania și Italia se află în top, cu peste 75%.
Țările din sudul Europei oferă cele mai generoase pensii raportate la veniturile din muncă, în timp ce statele din estul Europei și din zona baltică au rate de înlocuire semnificativ mai mici.
În 11 state membre ale UE, pensiile reprezintă mai puțin de jumătate din venitul mediu obținut înainte de pensionare. Printre acestea se numără Germania (49%), Belgia (48%) și Danemarca (47%).
Și în rândul țărilor candidate la UE, ratele de înlocuire a pensiilor sunt relativ scăzute. Serbia (46%), Muntenegru (38%) și Albania (37%) se apropie mai mult de nivelurile înregistrate în statele din Europa de Est decât de media Uniunii Europene.
Care sunt țările cu cele mai mari pensii din Europa
Disparitățile în ceea ce privește pensiile sunt semnificative pe continent. În 2021, cheltuielile lunare brute cu pensiile pentru limită de vârstă pe beneficiar au variat considerabil, de la 226 de euro în Bulgaria la 2.575 de euro în Luxemburg, în timp ce media Uniunii Europene s-a situat la 1.294 de euro.
În termeni nominali, țările din vestul și nordul Europei conduc clasamentul pensiilor, în timp ce statele din estul și sud-estul continentului au cheltuieli semnificativ mai reduse pentru pensionari. Totuși, ajustarea în funcție de standardele puterii de cumpărare (SPC) diminuează aceste diferențe, cu valori cuprinse între 437 de euro în Bulgaria și 1.681 de euro în Luxemburg, potrivit stiripesurse.ro.