Cartofii și zahărul sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult în România. La nivel global însă, cerealele, uleiurile vegetale, lactatele, carnea şi zahărul se află în topul alimentelor care s-au scumpit cel mai mult.
ONU atrage atenția la scumpirile constante ale alimentelor, indicele global al preţurilor produselor alimentare fiind cel mai ridicat din ultimele zece luni.
Românii pleacă de la cumpărături cu tot mai puține produse, în timp ce vânzătorii se plâng de tot mai puțini clienți. Prețurile tot mai mari i-au făcut pe români să prefere magazinele de cartier, care mai vând și pe caiet, sau piețele din proximitatea cartierelor, potrivit antena3.ro.
La nivel global, zahărul a fost produsul care s-a scumpit cel mai mult, cu peste 10 la sută. Lactatele au preţuri cu aproape 4 la sută mai mari, iar cerealele cu 3 la sută.
Au fost alimente, precum cartofii, care au înregistrat scumpiri şi de aproape 20 la sută. Seceta și inundațiile din sudul țării sunt două dintre motivele pentru care legumele s-au scumpit cu 14%.