Acordul asupra Directivei privind salariul minim european a fost adoptat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg. Directiva e o mare victorie pentru grupul S&D, din care face parte PSD, deoarece el a insistat asupra caracterului obligatoriu al acestei măsuri în toate statele membre.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, un puternic susținător al acestei Directive, a militat, în toate negocierile Consiliului și întâlnirile avute la nivel european, pentru un nivel de trai adecvat al românilor, care trebuie să se bucure de toate beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană.
Directiva privind salariul minim european stabilește criterii comune pe baza cărora se va calcula acesta în fiecare țară UE. De aceea, el nu va fi egal pe întreg teritoriul Uniunii, însă va aduce creșteri salariale importante, inclusiv în România. Directiva trebuie transpusă în legislația națională în următorii doi ani, iar procentul de mărire va fi stabilit în funcție de salariul minim aflat în vigoare la momentul implementării.
Salariul minim din România este, deja, aproape de procentul de 50% din salariul mediu, acest procent fiind unul dintre criteriile de stabilire a salariului minim european. În România, salariul minim crește cel puțin o dată pe an, fiind țara care a înregistrat cea mai mare rată de creștere a salariului minim în ultimii 12 ani: 12,3%. Conform majorării de la 1 ianuarie 2022, salariul minim e de 2550 lei brut.
Pe lângă acest pas important, europarlamentarul Carmen Avram a solicitat măsuri financiare suplimentare pentru întărirea pilonului social în contextul crizelor multiple. Printre acestea:
– extinderea programului SURE, astfel încât asistența financiară să ajungă la salariații care și-ar putea pierde locurile de muncă în urma închiderii companiilor;
– suplimentarea Fondului Social pentru Climă, având în vedere că el a fost gândit într-o vreme în care nimeni nu anticipa acest cumul de crize.
Președinta Comisiei promitea la începutul mandatului că nimeni nu va fi lăsat în urmă. Europa toata așteaptă să se țină de cuvânt, a spus, în încheiere, eurodeputatul Carmen Avram.
Intervenția eurodeputatei Carmen Avram, în Plenul Parlamentului European de la Strasbourg, este disponibilă la acest link: https://youtu.be/fuscL7HOI_c