BNR a urcat dobânda în ultima ședință de politică monetară din acest an la 6,75% (de la 6,25%), nivel record după martie 2010. Este vorba desppre o decizie anticipată de cei mai mulți economiști și specialiști în sistemul bancar.
Și rata anuală a inflației a crescut peste nivelul prognozat, în principal sub influența continuării scumpirii alimentelor procesate și a energiei electrice.
Creșteresa nivelului dobânzii-cheie însemană, în primul rând, o creștere iminentă a ROBORULUI, cee ace se va reflecta automat în ratele creditelor cu dobândă variabilă. În cazul celor care au depozite în bănci, randamentul va crește, însă nu atât de mult încât să acopere rata inflației.
“Incertitudini sunt totuși asociate impactului prezumat, dar și duratei schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie și combustibili, în timp ce balanța integrală a riscurilor induse de șocurile pe partea ofertei la adresa actualei perspective a inflației se echilibrează, în contextul evoluțiilor recente ale cotațiilor principalelor produse energetice și mărfuri agroalimentare, precum și al determinanților majori ai acestora.
Escaladarea războiului din Ucraina și sancțiunile tot mai severe asociate generează însă incertitudini și riscuri considerabile la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, prin efectele posibil mai mari exercitate asupra puterii de cumpărare și încrederii consumatorilor, precum și asupra activității, profiturilor și planurilor de investiții ale firmelor, dar și prin potențiala afectare mai severă a economiei europene/globale și a percepției de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanțare”, explică BNR într-un comunicat de presă.