Diabetul poate fi ușor comparat cu un balon pe care trebuie să îl ții mereu în aer, în timp ce îți gestionezi viața de zi cu zi. Să găsești echilibrul în glicemii poate fi o adevărată provocare. Cei mai mulți reușesc să facă față, dar efortul acesta este invizibil celor din jur. O mare parte a persoanelor care suferă de diabet poartă o pompiță de insulină, bine ascunsă sub haine.
Ines Nerina, vlogger și pacient cu diabet, ne vorbește despre ce înseamnă să mergi la plajă, în sezonul estival, cu pompița de insulină atașată.
În materialul de mai jos, veți afla câteva sfaturi utile desprinse din experiența sa personală.
Ines Nerina, vlogger și pacient cu diabet:
„Pompița nu ar trebui să fie expusă la soare, în sensul că insulina dacă e expusă direct la razele de soare se alterează. Odată ce e scoasă din frigider, pentru că stocul de insulină se păstrează la rece, odată ce scoți un pen de insulină el are o valabilitate de 30 de zile, dar dacă îl expui la razele direct, el poate să se altereze și în câteva ore. Și, ce fac eu vara, cel puțin dacă nu intru în apă și stau doar la plajă, evident îmi conectez pompa, și pun o pălărie sau ceva peste pompă să o feresc cumva de razele de soare. Într-adevăr, sunt atentă să schimb mai repede cartușul de insulină, pentru că în această pompiță de insulină, o să fac și o demonstrație, aici stă insulina, și vara fiind foarte cald ea își pierde din proprietăți. Și, deși se recomandă să se schimbe la 3 zile acest furtunaș, îl schimb un pic mai des, tocmai pentru că de la soare se întâmplă lucrurile astea, și când îți dai seama că s-a întamplat ceva cu insulina, cresc glicemiile, înseamnă ca insulina nu mai funcționează la fel de bine și se recomandă să o schimbi”.