După 4 decenii, Biserica Ortodoxă Română, a decis recunoașterea puterilor vindecătoare ale preotului Ilie Lăcătușu și l-a trecut în rândul sfinților. De anul acesta, la fiecare 13 iulie, creștinii din țara noastră îl vor sărbători pe preotul martir. La mormântul noului sfânt este pelerinaj de peste 20 de ani. În fiecare zi de joi, însă, când rudele preotului deschid cavoul pentru rugăciune, cimitirul din cartierul bucureștean Giulești se umple de credincioși. Fiecare caută alinare în fața moaștelor Sfântului Ilie Lăcătușu. Un reportaj realizat în exclusivitate de reporterii Metropola TV.
Preotul Ilie Lăcătușu a fost unul dintre sutele de preoți aruncați în închisorile comuniste pentru curajul de a-i îndemna pe români spre credință. La el se roagă mii și mii de credincioși.
Fiecare zi de joi este specială în cimitirul din cartierul bucureștean Giulești. Atunci, nepotul părintelui Lăcătușu deschide cavoul și toți pelerinii se pot ruga la trupul neputrezit și plăcut mirositor al noului sfânt.
„A fost descoperit în chip minunat, în anul 1998, ca urmare a trecerii la cele veșnice a preotesei”, le spune nepotul părintelui Lăcătușu zecilor de pelerini adunați pe aleile cimitirului Adormirea Maicii Domnului din Giulești.
Pentru mulți dintre credincioși a devenit o obișnuiță pelerinajul la mormântul sfântului Ilie Lăcătușu. La fel de mulți sunt dovada vie a minunilor și a puterilor vindecătoare ale preotului martir.
„Acum doi înainte de intervenția chirurgicală. L-am simțit aproape, am avut nădejde că rugându-mă îmi va fi ascultată rugăciunea”, ne mărturisește o femeie cu ochii în lacrimi.
O altă credincioasă spune că rugăciunile îndreptate către Sfântul Ilie Lăcătușu au fost auzite: „Mă rugam la geam, că atunci nu se deschidea. Sfinte Ilie ajută-mă să găsesc o casă pentru câți bani am eu”.
Cei mai mulți dintre pelerini îi cer sănătate, alții vin să-i mulțumească pentru ce au primit deja în dar. Cu toții vin, însă, dintr-o chemare.
„Băiatul meu are autism nonverbal, este pentru prima oară când venim cu băiețelul și sunt absolut convins că o să se întâmple minuni”, măturisește gâtuit de durere unul dintre pelerini.
„Este prima oară când vin la Ilie Lăcătușu. E o încărcătură aici, sufletește te simți altfel”, sunt cuvintele prin care descrie stare din cimitir o tânără.
Un alt tânăr pe care ne-am fi așteptat să-l vedem într-un club, nu la coadă la moaște ne spune: „mergând spre casă am simțit în adâncul sufletului meu că trebuie să mă opresc aici. Credința e mai presus de orice.”
Decizia Bisericii Ortodoxe de a-l canoniza pe preotul Lăcătușu nu a fost ușoară. Faptul că în tinerețe preotul a făcut parte din Mișcarea Legionară i-a făcut pe membrii Sinodului să amâne decizia. Însă, mai importantă a fost perioada ca preot misionar peste Nistru și viața dedicată lui Hristos în lagărele comuniste i-a determinat pe înalții prelați să-l declare sfânt.
Potrivit lui Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt al BOR, Ilie Lăcătușu „este un sfânt care are moaște întregi, ceea ce este un lucru deosebit, iar în Arhiepiscopia Bucureștilor va fi primul sfânt care va avea proclamarea locală a canonizării sale pe 13 iulie.”
Sfântul Ilie Lăcătușu este doar unul dintre cei 16 preoți mărturisitori de credință pe care Biserica i-a ridicat la rangul de sfinți în acest an. Părintele Arsenie Boca, sfântul Ardealului, teologul Dumitru Stăniloaie sau părintele Cleopa de la Sihăstria, cunoscut pentru celebrul îndemn Mânca-v-ar Raiul, sunt printre aceștia.