Video | Șefa Agenției Antidrog, la știrile Metropola TV: Consumatorul de droguri este o victimă și trebuie ajutat

Video | Șefa Agenției Antidrog, la știrile Metropola TV: Consumatorul de droguri este o victimă și trebuie ajutat

Ramona Dabija, șefa Agenția Națională Antidrog, a fost prezentă în studioul știrilor Metropola TV, invitată a jurnalistului Rafaelo Varga, pentru a comenta fenomenul consumnului de droguri. Discuția a avut loc în contextul tragediei petrecută la malul mării: este vorba despre cazul grav al tânărului de 19 ani, acuzat că s-a urcat drogat la volan și a provocat accidentul mortal din stațiunea 2 Mai.

Rafaelo Varga: Această problemă a drogurilor există de multă vreme în România. Cât de periculos este consumul de droguri și, mai periculos decât acest lucru, cum ajunge un tânăr de bani gata sau nu să consume astfel de substanțe interzise?

Ramona Dabija: Drogurile sunt prezente peste tot, nu numai în România, și la nivel international. Tinerii au acces la aceste substanțe, chiar dacă noi adulții nu vorbim despre acest lucru. Tinerii din jurul nostrum consumă și aici cred că este problema cea mai gravă, pentru că ne este rușine să recunoaștem că un apropiat de-al nostru consumă droguri. Consumatorul de droguri este o victimă și trebuie ajutat. (…) Cel care consumă trebuie să știe că nu este singur în fața acestei probleme, că familia îl susține și este dispusă să facă schimbări, astfel încât el să ăși găsească echilibrul.

Rafaelo Varga: Statisticile MAI ne spun că în primele 7 luni ale acestui an, peste 1.276 de șoferi au fost prinși drogați la volan, o statistică îngrijorătoare, în contextual în care unii dintre specialiști vorbesc despre posibilitatea faptului ca la anul să avem un consum mai mare de droguri în România. Probabil că există persoane care conștientizează că se luptă cu această problemă, cu consumul de droguri, dar nu sunt ajutate, sunt marginalizate. Ce fac autoritățile statului pentru a ajuta aceste persoane?

Ramona Dabija: Agenția Națională Antidrog are o serie de programe, ne adresăm în special adolescenților consumatori de droguri și familiilor lor, este vorba despre programul Safe Space. La începutul lunii iunie am demarat o campanie la școlile de șoferi, tocmai pentru a veni în întâmpinarea nevoilor viitorilor conducători auto și pentru a conștientiza riscurile la volan. Mergem în continuare cu proiecte și campanii adresate tinerilor, dar și familiilor. Trebuie să înțelegem cu toții că problema drogurilor nu este problema unei singure instituții.

Rafaelo Varga: Trei substanțe interzise s-a descoperit că a consumat tânărul în momentul în care a produs accidentul. Două dintre acestea sunt droguri sintetice. Cât de periculoase sunt aceste droguri?

Ramona Dabija: Orice drog este periculos. Ne mințim dacă spunem că un drog ar fi mai puțin periculos decât altul. Orice drog este periculos și lasă traume psihice în primul rând. Vorbim despre droguri foarte puternice, care dau o stare de euforie, stare care te poate face să crezi că nu ți se poate întâmpla nimic. Că ești foarte puternic.

Rafaelo Varga: Dacă există oameni care ne privesc în acest moment la televizor și cunosc tineri care consumă droguri și ar vrea să ajute, ce le-ați transmite?

Ramona Dabija: Consumatorul în sine nu se lasă ajutat. Dar noi, ceilalți din jurul lui putem avea o responsabilitate. Dacă știm că persoana respectivă are o problemă de consum nu o lăsăm să meargă cu mașina pe drumurile publice, nu ne urcăm alături de ea la volan. Încercăm să împiedicăm luarea unor decizii care pun în pericol atât viața persoanei aflate la volan, cât și a celorlalți.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
2 ° C
2 °
1.1 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii