Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată prin ceremonii militare și religioase în Capitală

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată prin ceremonii militare și religioase în Capitală

Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații a fost marcată luni prin ceremonii militare și religioase în Capitală și în garnizoanele în care există unități militare care au executat astfel de misiuni.

11 noiembrie 1918 – sfârșitul simbolic al Primului Război Mondial. Această zi a fost aleasă ca zi a Veteranilor din teatrele de operaţii, datorită simbolisticii puternice. În Capitală, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României din Parcul Tineretului a avut loc o ceremonie militară şi religioasă, au fost depuse coroane de flori şi a fost înmânat Drapelul de luptă Comandamentului Componentei Terestre „General Alexandru Cernat”, arată MApN.

Ceremonii militare şi religioase au avut loc în țară, în memoria celor care și-au pierdut viaţa în misiune în afara graniţelor.

„Am fost onorat să le strâng mâna militarilor prezenți la Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații, la sediul Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani.

Suntem recunoscători veteranilor din teatrele de operații, celor răniți și mai ales celor care și-au pierdut viața în misiuni pentru sacrificiul lor și care ne amintește cât de greu se obține libertatea și cât de mare este prețul apărării acesteia. Niciodată nu vom înceta, noi, cei care ducem mai departe moștenirea eroilor căzuți la datorie departe de Țara pe care au iubit-o, să le cinstim memoria și să ne rugăm pentru odihna sufletelor lor”, a scris ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, pe pagina sa de Facebook.
„Pe mulți dintre militarii răniți în teatrele de operații am avut posibilitatea să îi cunosc personal, mai ales cu prilejul jocurilor Invictus, unde au reprezentat țara la cel mai înalt nivel. Mărturisesc că niciodată nu am fost mai impresionat decât atunci când militarii noștri, răniți sau invalizi ca urmare a participării la misiuni în teatrele de operaţii sau la acţiuni militare interne, au demonstrat adevăratul spirit de luptător și au luat startul în probele concursurilor, ba mai mult, au câștigat medalii. Exemplul lor trebuie să ne motiveze pe toți să ne îndeplinim visurile, să devenim mai buni și mai puternici, să ne depășim limitele.

Cu toții ne-am amintit și despre Iosif Silviu Fogarași, cel care, pe 11 noiembrie 2003 și-a pierdut viața în timpul unei misiuni în Afganistan. Astfel, pentru România, 11 noiembrie are o dublă semnificație”, a conchis ministrul.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11,00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul (post mortem) Iosif Silviu Fogaraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În perioada 1996-2022, România a pierdut 31 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi, potrivit tvrinfo.ro.

Comandamentul Componentei Terestre „General Alexandru Cernat” este o structură de comandă de nivel tactic a Statului Major al Forţelor Terestre. De la înfiinţare (1 noiembrie 2003) şi până în prezent, Comandamentul a dezvoltat un cadru structural adecvat care susţine realizarea interoperabilităţii funcţionale cu structuri de tip comandament (naţionale şi multinaţionale) dislocate pe teritoriul naţional, în context aliat, coaliţie sau cooperare bilaterală.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
5.9 ° C
6.2 °
5.5 °
85 %
2.1kmh
0 %
vin
7 °
sâm
8 °
Dum
10 °
lun
11 °
mar
11 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii