Cazul secției pediatrice Sanador, pierdut în justiție de Nicușor Dan, face dovada că orgoliul nemăsurat și aroganța nu sunt argumente suficiente menite să stea în picioare în fața legii și a adevărului. Mai mult, a relevat, inclusiv celor mai activi dintre susținătorii edilului din mediul ong-ist, adevărata față a acestuia, făcându-i să-și pună, public, un semn de întrebare legat de capacitatea administrativă și etică a lui Nicușor Dan pentru un alt mandat.
Din 2022, de când a blocat acest proiect de 20 de milioane de euro, din motive pe care doar Nicușor Dan le cunoaște, alți aproape 850 de copii, o spun statisticile, suferă de această boală rară. Lucru de care românii, persoane publice precum Tudor Chirilă, sau simpli cetățeni, sunt conștienți.
Un exemplu de așa DA este Spitalul Național pentru copii bolnavi de cancer, proiect finalizat de Asociația Dăruiește Viață la finele lui 2023, atunci când edilul Capitalei nesocotea deciziile instanței. Un spital construit cu ajutorul a 350.000 de donatori și 8.000 de companii, ceea ce înseamnă milioane de oameni între care, cu siguranță, și mulți dintre cei i-au acordat votul lui Nicușor Dan acum patru ani.
Mai mult, cazul Sanador a scos la iveală și alte încălcări flagrante ale legii de către Primarul General. Într-o postare pe rețelele sociale, Andrei Caramitru, atrage atenția și asupra faptului că Nicușor Dan a plătit amenzi personale din fondurile publice ale primăriei, dosarele în care acesta este dat în judecată pentru abuz de funcție și în care a pierdut deja, la prima instanță, procesul cu ANI. ” Nicușor Dan nu va mai putea fi primar în septembrie. Va fi haos, pe penal, cu pușcărie”, spune Caramitru pe pagina sa de Facebook.
Secția Sanador, între dreptul la viață și nepăsarea lui Nicușor Dan
Reamintim, încă din februarie 2022, printr-o mulțime de chichițe legale, Primarul General al Capitalei a refuzat autorizația de construire pentru secția de oncologie pediatrică Sanador, călcând în picioare, abuziv, dreptul la sănătate al copiilor afectați de cancer. Judecătorii au respins, ca nefondate, argumentele lui Nicușor Dan, și l-au obligat pe acesta, printr-o decizie definitivă, să elibereze avizul necesar construcției.
Edilul a continuat însă să se considere mai presus de lege, a ignorat decizia, motiv pentru care a și fost amendat. A blocat însă în continuare lucrările cu o acțiune contra amenzii, dar, pe 5 iunie, Magistrații de la Curtea de Apel București au respins, ca nefondat, recursul. Astfel că pe lângă obligația de a elibera autorizația, edilul este obligat să plătească 760 RON pe zi fără penalități pentru fiecare zi de întârziere.