Șacalii, o problemă pentru Delta Dunării

Șacalii, o problemă pentru Delta Dunării

„Mai mulți locuitori din Delta Dunării, precum și primari din localitățile aflate în Deltă, mi-au solicitat să iau măsuri împotriva șacalilor, care s-au înmulțit necontrolat”, transmite deputatul PSD Mirela Furtună într-un comunicat

„În ultimii ani, numărul lor a crescut exponențial, ceea ce afectează atât locuitorii, cât și fauna din Rezervație, șacalii fiind carnivore care mănâncă orice şi fac pagube serioase în fauna cinegetică: căprioare, pui de mistreţ, dar şi de păsări. Faptul că nu au niciun dușman natural, accentuează pagubele asupra faunei din Deltă.

De asemenea, perioada de gestaţie este de aproximativ 60 de zile. La fiecare naştere, fac 6-8 pui, astfel numărul lor poate creşte foarte mult într-un an.

Legea 407/2006 a vânătorii și fondului cinegetic, cu modificările și completările ulterioare, conține un articol care permite organizarea vânătorii în Rezervație, în cazuri strict definite. Astfel, art.391 prevede: ” (1) Prin excepție de la prevederile art. 39 lit. g), ș), ț), z) și aa), în interesul protejării faunei și florei sălbatice, al conservării habitatelor naturale, pentru prevenirea producerii unor daune importante, în interesul sănătății și securității publice sau pentru alte rațiuni de interes public major în Rezervația Biosferei «Delta Dunării», în parcuri naționale, în rezervații științifice, în zonele cu protecție strictă sau în zonele de protecție integrală din ariile naturale protejate cuprinse în fonduri cinegetice, recoltarea exemplarelor din speciile de faună sălbatică prevăzute în anexele nr. 1 și 2, a câinilor și a pisicilor fără stăpân se realizează, pe bază de contract de prestări servicii, în condițiile legii, cu acordul autorității publice centrale care răspunde de vânătoare, la solicitarea administrației ariei naturale protejate, avizată de consiliul științific al acesteia”.

Actualul Guvernator al Administrației Rezervației Biosferei ”Delta Dunării” a început deja demersuri pentru extragerea unui număr de 300 de șacali. Încă de anul trecut, ARBDD a obţinut acordul Academiei Române pentru extracţia şacalilor, în baza unui studiu întocmit de specialişti.

Domnul Gabriel Marinov, noul guvernator ARBDD, a precizat: „Nu sumele alocate ar fi problema, ci modalitatea prin care se realizează extragerea. Procedura de achiziţie a fost efectuată de trei ori, pentru că niciun administrator al fondurilor cinegetice nu a dorit să participe, din cauza condiţiilor impuse în caietele de sarcini. Vom încerca reluarea dialogului cu posibili executanţi, mă refer aici la asociaţiile de vânători, dar vom încerca să discutăm cu ministerul modalităţi atractive de extragere a şacalului”.

În acest sens, îmi exprim întreaga disponibilitate de a susține demersul domnului Marinov și de a rezolva problema șacalilor și a porcilor mistreți din Deltă”, conchide deputatul PSD Mirela Furtună.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
2 ° C
2 °
1.1 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii