Autoritățile speră că vaccinarea publică a cadrelor medicale îi va determina pe oameni să aibă încredere în vaccinul împotriva virusului SARS-COV-2. În prezent, șase din zece români vor să se vaccineze. Cei care refuză imunizarea spun că se tem de posibilele reacții adverse. Mai mult, pun la îndoială eficiența vaccinului.
Odată cu startul campaniei de vaccinare vine și întrebarea câți dintre români vor să se vaccineze. Conform celui mai recent studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, 6 din 10 români vor să se vaccineze. Dar sunt și persoane sceptice care nu văd cu ochi buni vaccinarea. Cei care refuză vaccinarea au diverse motive.
Principalele motive anti-vaccinare sunt teama de posibilele reacții adverse și neîncrederea în eficiența vaccinului. Astfel, campania de informare privind vaccinul trebuie să fie una eficientă pentru ca gradul de imunizare de 70% din populație să fie atins. Oamenii aplaudă faptul că în prima etapă au fost vaccinate cadrele medicale care lucrează în spitalele ce tratează pacienți infectați cu virusul SARS-COV-2. Vaccinarea publică a cadrelor medicale le-a insuflat încredere oamenilor că vaccinul este unul sigur și eficient. Asta este premisa pe care au mers și autoritățile sperând că numărul celor reticenți asupra vaccinării se va reduce.
Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat că românii se pot programa pentru vaccinare online. Momentan, accesul este permis doar persoanelor din etapa întâi. Ulterior va fi pusă la dispoziția tuturor cetățenilor. Aplicația a fost creată pentru a evita supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Momentan, prea puțini sunt cei care vor accesa aplicația, marea majoritate vor să înscrie la vaccinare prin intermediul medicului de familie.