Pe 19 februarie, este marcată Ziua Națională Constantin Brâncuși. Anul acesta, se împlinesc 148 de ani de la nașterea marelui sculptor – simbol al României.
Personalitate marcantă în mişcarea artistică a veacului al XX-lea şi unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, Constantin Brâncuşi face parte dintre artiştii care au modificat gândirea plastică, având o contribuţie esenţială în transformarea sculpturii tradiţionale în sculptură modernă.
Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876, în Hobița (Gorj) și din 1904 s-a stabilit și a creat la Paris, unde s-a stins din viață în 1957. El a lăsat posterităţii o operă impresionantă, de o mare complexitate tematică. Prin testament, Brâncuşi a lăsat moştenire statului român atelierul său (de la Paris) şi un număr important de lucrări. România comunistă l-a considerat „reprezentant al burgheziei decadente” și a refuzat să îi accepte moștenirea, iar astfel, toate bunurile au revenit statului francez.
Abia în 1964, Brâncuşi a fost „redescoperit” în ţara natală, iar ansamblul monumental de la Târgu Jiu a fost restaurat. La 3 iulie 1990, Brâncuși a fost ales membru post-mortem al Academiei Române. La aniversarea a 125 de ani de la naşterea sa, anul 2001 a fost declarat, prin hotărâre a Guvernului României, Anul Brâncuşi, sărbătorit şi în cadrul UNESCO.
Apoi iniţiativa instituirii unei zile pentru marele artist i-a aparținut scriitorului Laurian Stănchescu, preşedinte al Fundaţiei „Ideea Contemporană”. El a solicitat, în februarie 2015, printr-o scrisoare publică adresată preşedintelui țării și întregii clase politice, să declare Ziua Naţională Constantin Brâncuşi în data de 19 februarie. Ulterior, aceasta a fost reglementată prin lege, iar autoritățile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.
Dacă Târgu Jiu este locul unde se pot admira cele mai mari lucrări ale lui Brâncuși, bucureștenii trebuie să știe că și în Capitală există un monument public realizat de marele sculptor. Este vorba despre bustul generalului medic Carol Davila instalat în curtea Spitalului Militar.