Adrian Câciu: „Nu e vorba numai despre salarii în ţara asta, e vorba de bani pentru dezvoltare”

Adrian Câciu: „Nu e vorba numai despre salarii în ţara asta, e vorba de bani pentru dezvoltare”

Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor, a declarat, vineri, că în România nu e vorba numai despre salarii, ci și despre dezvotare și a ajuta comunitățile locale. Prin urmare, statul ar trebui să iasă din acest „permanent ”n-am””. Pe de altă parte, ministrul a admis că „suntem într-o zonă şi de dificultate cu datoria publică”.

„Nu e vorba numai despre salarii în ţara asta, e vorba de bani pentru dezvoltare, este vorba de a ajuta comunităţile locale. Statul ar trebui să iasă din acel permanent ”n-am” și să găsească resurse.

Asta a fost echilibrarea pe Educaţie şi ştiu că sunt şi ale categorii socio-profesionale care aşteaptă (creștri de salarii) şi unde am rămas angajaţi să găsim o soluţie. Dacă facem ce ne-am propus în program, vom găsi soluţii”, a declarat Adrian Câciu, după ședința de Guvern de vineri.

Ministrul a punctat apoi că la rectificarea bugetară probabil vor primi bani în plus la salariu polițiștii și alte categorii de bugetari. De salarii mai mari au nevoie brancardierii și infirmierele, a mai spus Câciu. Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor, a declarat, la finalul ședintei de Guvern de vineri, că reţinerea şi neplata, respectiv încasarea şi neplata impozitelor și a contribuțiilor, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă, vor fi sancționate. Prevederea va intra în vigoare de la 1 martie 2022. Ministrul a precizat că prevederea va intra în vigoare de la 1 martie 2022 tocmai pentru a exista un termen de conformare. Acesta a mai precizat că sancțiunea nu se va aplica direct, ci vor exista tot felul de instrumente de eșalonare.

„E un termen în primul rând de conformare de 60 de zile peste data scadenţei. În acelaşi timp, există instrumente de eşalonare puse la dispoziţie de stat. Chiar şi pentru stopajul la sursă există. Vom mai dezvolta instrumente de eşalonare”, a punctat ministrul.
Întrebat dacă un angajator care nu şi-a plătit obligaţiile fiscale în ziua 61 devine pasibil de închisoare, ministrul Finanțelor a răspuns: „În primul rând să nu facem confuzia ”nu şi-a plătit obligaţiile fiscale”, să specificăm foarte clar obligaţii fiscale specifice, adică stopajul la sursă. Doi la mână (…) orice infracţiune trebuie să aibă un element foarte important, ca să poată fi considerată infracţiune şi anume intenţia (…), adică intervine factorul subiectiv în care, deşi tot fluxul tău de cash flow era integru, ai luat decizia să nu-ţi faci datoria”.

Ce prevede OUG a Ministerului de Finanțe

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”, se arată în Ordonanța de Urgență a Ministerului.

În acest context, PSD a transmis că, pe 30 septembrie, arieratele de recuperat la bugetul de stat erau de 34 miliarde lei – 8,4 miliarde lei la pensii și 3,5 miliarde lei la Sănătate.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
1.1 ° C
1.7 °
-0.1 °
76 %
3.1kmh
0 %
lun
7 °
mar
7 °
mie
5 °
joi
10 °
vin
10 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii