Bilanțul controalelor ANSVSA cu ocazia minivacanței de 1 mai: amenzi de peste 1,6 milioane lei

Bilanțul controalelor ANSVSA cu ocazia minivacanței de 1 mai: amenzi de peste 1,6 milioane lei

Pentru a proteja sănătatea consumatorilor în minivacanța de 1 mai, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a efectuat controale în 1.285 de unități comerciale. S-au constatat abateri la 224 dintre acestea și s-au aplicat amenzi în valoare de 1.615.000 lei, precizează instituția într-un comunicat. Mai mult, în șase cazuri s-au emis ordonanțe pentru suspendarea activității, iar alte șase unități au făcut obiectul unor ordonanțe pentru încetarea activității.

De asemenea, „a fost confiscată și denaturată o cantitate de 344 de kg de produse alimentare (carne și produse din carne, pește și produse din pește, ouă, produse lactate și produse compuse), produse care prezentau un potențial risc pentru sănătatea consumatorilor”.

La acţiune au participat inspectori din cadrul ANSVSA și din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene. Controalele au fost efectuate chiar înainte de minivacanță, respectiv pe 28 și 29 aprilie. Au fost vizate 723 de unități de alimentație publică, 93 de pensiuni turistice, 16 unități de tip catering, 42 de unități de cofetărie/patiserie, 55 de laboratoare de cofetărie, 90 de unități tip supermarket/hipermarket, 165 de magazine alimentare și 101 de alte tipuri de unități.

Pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare și a proteja sănătatea consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au controlat condițiile de igienă în care sunt recepționate, depozitate, preparate și valorificate diverse sortimente de produse alimentare și preparate culinare destinate consumului uman.
Principalele neconformităţi identificate și sancționate au fost:
– lipsa documentelor de înregistrare;
– nerespectarea cerințelor de igienă;
– produse expirate;
– etichetarea necorespunzătoare;
– comercializarea produselor fără respectarea condițiilor de temperatură;
– lipsa documentelor pentru demonstrarea trasabilității.

Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, ANSVSA pune la dispoziția cetățenilor numărul de telefon al call center-ului instituției – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
2 ° C
2 °
1.1 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii