Organizația de protecție a consumatorilor InfoCons a publicat un studiu pe baza etichetelor produselor tip parizer cu carne de pasăre care se vând în România. Zece produse de la diverși producători/distribuitori au fost analizate în total.
Analizele au arătat, printre altele, că toate aceste produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), 10% dintre ele având chiar 10 E-uri. Numărul de aditivi variază între 3 și 10.
90% din produsele analizate nu conțin fibre, mai susține InfoCons. În schimb, cantitatea de glucide variază între 2g și 7.9g, iar cea a zaharurilor între 0.02g și 0.9g. Cantitatea de proteină se situează între 10g și 16g.
În total au fost analizate 10 de produse, de la următorii producători/distribuitori:
- Goodies Meat Production SRL , comercializat sub brandul Baroni de catre Lidl
- Agro-Ardeal SRL , comercializat sub brandul Casa Gustului de catre Penny
- Cris-Tim Family Holding SRL , comercializat sub brandul Gustoso de catre Kaufland
- Elit SRL , comercializat sub brandul Premia
- Metro Cash&Carry Romania SRL , comercializat sub brandul ARO
- Auchan Romania SA , comercializat sub brandul Auchan
- Lidl Discount SRL , comercializat sub brandul Baroni
- Carrefour Romania SA , comercializat sub brandul Simplu
- Rewe Romania SRL , comercializat sub brandul Casa Gustului
- Kaufland Romania SCS , comercializat sub brandul Gustoso
- Profi Rom Food SRL , comercializat sub brandul Proxi
Mărcile de produse tip parizer de pasăre care au făcut obiectul acestui studiu au fost:
- Parizer cu carne de pasare ARO 500 g
- Parizer cu piept de pui Auchan 500g
- Parizer cu carne de pasare Auchan 1kg
- Miniparizer de pasare Baroni 500 g
- Parizer taranesc cu piept de pui Baroni 500 g
- Parizer cu carne separata mecanic de pasare Simplu 500 g
- Parizer cu carne de pasare Casa Gustului 500 g
- Parizer cu carne de pasare Gustoso 500 g
- Parizer cu pasare Premia 1 kg
- Parizer cu carne de pasare Proxi 1kg
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
- Din punct de vedere al ingredientelor regăsite:
- Din punct de vedere al procentajului de carne de pasăre:
- % carne de pasăre este cuprins între 10 și 75% din compoziția produsului
- Din punct de vedere al procentajului de carne de pasăre:
Mărcile de parizer cu carne de pasare după procentajul de conţinut de carne:
- ARO Parizer cu 61 % carne de pasare
- Auchan Parizer cu 55% piept de pui
- Auchan Parizer cu 75% cu carne de pasare
- Baroni Miniparizer cu 70% carne de pasare
- Baroni Parizer taranesc cu 60% piept de pui și 5% carne de pasare
- Simplu Parizer cu 34% carne sepata mecanic de pasare
- Casa Gustului Parizer cu 70% carne de pasare
- Gustoso Parizer cu 70% carne de pasare
- Premia Parizer cu 10% carne de pasare
- Proxi Parizer cu 75% carne de pasare
- Din punct de vedere ingredientului principal:
- 100% au în compoziție prim ingredient carnea/pieptul de pasăre / de pui
- 80% au în compoziție apa, fiind și cel de-al doilea ingredient
- Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:
- 90% au în compoziție apă
- 30% au în compoziție sorici
- 20% au în compoziție slănină
- 20% au în compoziție proteină animală din / de porc
- Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în parizerul de pasăre:
- 100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
- Numericul de aditivi alimentari variază între 3 – 10 :
- 10% din produse au în compoziție 10 E-uri
- 30% din produse au în compoziție 6 E-uri
- 10% din produse au în compoziție 5 E-uri
- 20% din produse au în compoziție 4 E-uri
- 30% din produse au în compoziție 3 E-uri
Mărci de parizer după numărul de aditivi alimentari
- Parizer cu carne de pasare ARO cu 10 aditivi
- Parizer cu carne de pasare Auchan cu 6 aditivi
- Parizer cu pasare Premia cu 6 aditivi
- Parizer cu carne de pasare Proxi cu 6 aditivi
- Parizer cu piept de pui Auchan cu 5 aditivi
- Miniparizer de pasare Baroni cu 4 aditivi
- Parizer taranesc cu piept de pui Baroni cu 4 aditivi
- Parizer cu carne de pasare Simplu cu 3 aditivi
- Parizer cu carne de pasare Casa Gustului cu 3 aditivi
- Parizer cu carne de pasare Gustoso cu 3 aditivi
- Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
- 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250);
- 70% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu (E450);
- 60% dintre produsele studiate au avut în componență acid asorbic (E300);
Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale, raportate la 100 grame de produs :
- Valoarea energetică pentru parizerul cu carne de pasare este cuprinsa între 152 kcal și 239 kcal.
- Cantitatea de grăsimi variază între 8g și 20g.
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 3g și 9g.
Cantitatea de glucide variază între 2g și 7.9g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 0.02g și 0.9g.
90% din produsele analizate nu conțin fibre.
Cantitatea de proteină se situează între 10g și 16g pentru produsele studiate.
Cantitatea de sare s-a situat între 7g și 3 g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi, potrivit B1 TV.