Rolul structurilor asociative, fie ele la nivel profesional și/sau patronal, este unul pe cât de necesar, pe atât de complex. Ele sunt organismele care asigură reprezentativitatea fiecărui domeniu prin consultarea și dezbaterea independentă a ideilor, propunerilor și soluțiilor. A spune că o structură asociativă este mai importantă decât o alta ar fi nu doar un neadevăr, ci și un act de injustețe la adresa a tot ceea ce o astfel de structură înseamnă, transmite într-un comunicat deputatul PSD Vasilică Toma.
La fel, a te gândi chiar și pentru o secundă că legea ar putea oferi și asigura monopol către o singură structură asociativă, indiferent cum s-ar numi sau ce istorie ar avea, ar fi echivalent cu denaturarea a tot ceea ce spiritul legii este și trebuie să fie.
În prezent, la Senat, a fost înregistrată inițiativa legislativă nr. B 245/2022 prin care se prevede introducerea de noi obligaţii birocratice şi taxe pentru toți întreprinzătorii români, oferindu-se în acest sens competențe exclusive unei asociații private. Sigur, este dreptul fiecărui legiuitor de a propune proiecte. Însă este și obligația sa de a se asigura că propunerile sale legislative urmăresc liniile Legii fundamentale și nu transformă o lege într-un act de maximă favoare pentru o anumită entitate și o maximă defavoarea și nedreptate pentru restul.
Și oricât de mult aș aprecia eforturile și istoricul Camerei de Comerț și Industrie a României, oricât i-aș aprecia și respecta profesioniștii și specialiștii care își desfășoară activitatea în cadrul ei, sunt de părere că fiecare întreprindere și fiecare întreprinzător din România au dreptul de a se promova așa cum consideră de cuviință, fără ca aceasta să devină vreo obligație legală. Ba, mai mult, o obligație pe care să o cedeze într-un sistem centralizat unei singure forme asociative, care, în acest fel, ajunge să dubleze instituții ale statului.
Nicio firmă din România nu trebuie obligată să plătească taxe absurde pentru servicii devenite obligatorii într-un mod aberant! Nu putem transforma drepturile constituționale în servicii asigurate contra cost de către o asociație. Indiferent cum s-ar numi aceasta sau cîți ani de istorie ar avea în spate!
Libera asociere este un drept constituțional. Așa cum Constituția garantează libertatea și dreptul de a exercita o activitate economică. Nu le putem interpreta după bunul plac și nu ne putem folosi de prestigiul unei asociații pentru a găsi astfel scuza perfectă pentru care legea să devină pentru unii mumă, iar pentru alții ciumă.
Cred cu tărie că, dacă tot se invocă prestigiul, este necesar să nu se uite că acesta se câștigă prin muncă. Inclusiv muncă de convingere, venită cu bune intenții și prin implicare voluntară, nu prin obligații prevăzute de lege.
Și mai cred că, în ziua în care un proiect de lege ajunge să devină un act de favor exclusiv, atunci, de urgență, este cazul ca fiecare dintre noi toți, legiuitorii, să privim și să analizăm cu maximă atenție în așa fel încât un astfel de demers să nu mai fie repetat niciodată, conchide deputatul PSD Vasilică Toma.