La bază moneda virtuală promitea un singur lucru, anonimitate. Este practic un ban care nu e controlat de nimeni. Deci poţi să faci fix ce vrei tu cu această monedă virtuală. Prima monedă virtuală a fost bitcoin, și a apărut în anul 2008.
Întreaga lume a trecut printr-o criză financiară, au picat bursele, oamenii nu prea mai aveau încredere nici în bănci, nici în companii, nici în guvern, nici în nimic. Așa a apărut acest Bitcoin, care a fost prima monedă virtuală, bazată pe o tehnologie nouă sau pe o tehnologie care a fost cumva prima oară folosită.
În România sunt aproximativ 150.000 de români care investesc în bitcoin, cel puţin asta spune fondatorul şi CEO-ul bitcoin, în România.
Există şi ATM-uri bitcoin, tot aduse de fondator. De-a lungul timpului monedele virtuale au evoluat într-un ritm ameţitor. În ianuarie 2009, imediat după ce s-a lansat bitcoin, un Bitcoin valora 6 cenţi. Cu 50 de Bitcoin îţi puteai cumpăra o cafea.
În 1960 apărea primul card bancar. Se numea Diners Dollar. A apărut ca o justificare pentru faptul că nu mai este suficient de modern cashul şi că nu mai putem să folosim doar cash. Zece ani mai târziu, în 1970, jumătate din americani aveau un card de credit. Acum e foarte posibil ca moneda virtuală să devină ceva comun, o normalitate pentru toată lumea, dar nu în acest moment. Sistemul de plata Visa suportă 24.000 de tranzacţii pe secundă. Bitcoin în acest moment suportă 7 pe secundă. STS a făcut deja un sistem de vot pentru România bazat pe blockchain, care a fost trimis către Autoritatea electorală permanentă ca proiect.
Moneda virtuală reprezintă de fapt cashul digital. În momentul în care tu intri în online şi faci o tranzacţie, eşti urmărit, eşti un user verificat, plăteşti cu un card bancar, care e supravegheat de o bancă, banca de un sistem central, de un guvern, şi aşa mai departe.