Din 15 martie, meniurile cantinelor, restaurantelor și fast-food-urilor vor trebui să conțină informații detaliate despre ingredientele folosite pentru prepararea mâncărurilor, incluzând cantitățile și valorile nutriționale, a anunțat, joi, 26 ianuarie, președintele ANPC, Horia Constantinescu. Ordinul care stabilește această cerință a fost emis după ce a fost adoptată o abordare la nivel european.
Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a susţinut Constantinescu, citat de Agerpres.
„Citeam dimineaţă un mesaj primit din partea FIHR – Federaţiei Industriei Hoteliere din România, care doreşte să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, doreşte să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziţie calorică are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condiţiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public ‘Evitaţi consumul de sare, zahăr sau grăsimi’.
Probabil că numai dacă se ridică din farfurie şi se prezintă ‘Bună ziua, sunt zahărul ! Evită-mă!’… Mai mult decât atât, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constataţi numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri. În acest Ordin, la care vom da, în această săptămână, mai multe recomandări de implementare, alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri.
De exemplu, la ciorba sau tocănița de porc va trebui să pui în paranteză „7E”, ca să ştii că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieții…Voi duce toate aceste „bătălii” pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs”, a afirmat Horia Constantinescu.