În primele cinci luni ale anului 2024, România a înregistrat o creștere semnificativă a investițiilor străine directe. Politicile fiscale propuse și implementate de Guvernul Ciolacu au fost concepute pentru a atrage investitori străini prin măsuri favorabile mediului de afaceri, reducerea birocrației și stimulente fiscale. Potrivit BNR, în primele cinci luni ale acestui an, investițiile directe ale nerezidenților în România au crescut cu 35,57% față de aceeași perioadă a anului trecut.
„Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 3.342 milioane euro (comparativ cu 2.465 milioane euro în perioada ianuarie – mai 2023), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit estimat) au însumat valoarea netă de 2.930 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 412 milioane euro”, se arată într-un comunicat de presă al BNR.
Această tendință pozitivă reflectă atractivitatea României pentru investitori, datorită mediului de afaceri favorabil și oportunităților de creștere.
În primele cinci luni ale anului 2024, România a înregistrat investiții străine directe în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro, iar sectoarele cele mai atractive pentru investitori au fost tehnologia informației, industria auto și sectorul energetic.
Conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului, în primele 5 luni ale acestui an au fost înființate în România 2.879 de societăți cu capital străin, cu un capital social subscris în sumă totală de aproape 14,359 milioane de dolari. Astfel, la finalul lunii mai, în România existau 254.105 de societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la peste 70,643 miliarde de dolari.
Noile investiții aduc beneficii economice semnificative, creând locuri de muncă și stimulând inovația și competitivitatea pe piața internă.
România, peste Grecia și Bulgaria la investiții străine
România a depășit Grecia și Bulgaria ca număr de proiecte cu investiții străine directe și este pe locul 5 în Europa Centrală și de Est ca număr mediu de locuri de muncă create per proiect, potrivit unui studiu de atractivitate EY România, efectuat în prima parte a anului 2024.
De asemenea, aproximativ 67% dintre investitori prevăd o creștere a atractivității României ca destinație de investiții în următorii trei ani.
„Accesul la finanțări nerambursabile este considerat un factor decisiv de 72% dintre investitori. Sectoarele de interes includ software și servicii IT, produsele electronice, transporturile și logistica, care domină în atragerea investițiilor străine directe. Integrarea tehnologiilor emergente și accesul la o forță de muncă bine pregătită sunt esențiale, consolidând astfel poziția României ca o destinație atractivă pentru investiții durabile și cu impact semnificativ pe termen lung”, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România, potrivit Economedia.ro.
Conform studiului, investitorii sunt motivați de posibilitatea de a se extinde pe piețe noi, iar România se evidențiază prin sistemul său fiscal, adopția tehnologiilor de vârf și disponibilitatea unei forțe de muncă calificate. Un procent major de 52% dintre respondenți consideră accesul la piețe neexplorate ca fiind crucial, în timp ce 37% apreciază beneficiile fiscale, iar 35% se concentrează pe adoptarea tehnologiilor noi. Aceste elemente evidențiază poziția strategică a României între Est și Vest, creând un mediu favorabil pentru inovație și afaceri, cu avantaje fiscale care o situează într-o poziție competitivă față de alte state europene.
De asemenea, calitatea și disponibilitatea forței de muncă din România sunt bine văzute, 26% dintre investitori indicându-le printre principalii factori de atracție, ceea ce reprezintă o creștere față de anul precedent.