Ministerul Energiei a răspuns criticilor opoziţiei şi ale PSD, privind taxarea prosumatorilor, în ultima ordonanţă adoptată de Executiv înainte de minivacanţa de 1 Decembrie.
Posibilitatea introducerii unei taxe este îndepărtată şi presupune îndeplinirea mai multor condiţii, iar, mai mult, la nivelul Comisiei Europene şi a Parlamentului European, se discută despre revizuirea acestei directive prin pachetul Fit for 55, directivă ce va aduce alte modificări în sensul accelerării implementării energiei regenerabile şi a promovării acesteia, se precizează în răspunsul ministerului. În același comunicat se menţionează că OUG poate fi modificată în Parlament şi arată că a fost avizată de mai multe ministere PSD: Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Ministerul Justiţiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
”Modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România risca să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza 2021/0333). Prin Directiva (UE) 2018/2001 s-a instituit un obiectiv obligatoriu la nivelul Uniunii Europene care să urmărească o pondere de cel puţin 32 % a energiei din surse regenerabile în consumul final brut, obiectiv pentru a cărui îndeplinire este necesară încurajarea în continuare a dezvoltării de tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile şi implicit conferirea de stabilitate şi predictibilitate investitorilor în domeniu”, spune ministrul Energiei.
”Încurajăm producerea de energie regenerabilă, creşterea numărului de prosumatori, inclusiv prin finanţări din bugetul naţional, din PNRR sau Fondul pentru Modernizare şi reamintim că prin adoptarea OUG 143, din decemebrie 2021, ordonanţa ce a introdus posibilitatea compensării cantitative a energiei produse de prosumatori, numărul acestora a crescut exponenţial în cursul anului 2022. Ordonanţa de urgenţă vine cu o serie de clarificări legislative, tocmai pentru a încuraja acest tip de investiţii”, se mai arată în comunicat.
”Amintim că OUG poate fi modificată în Parlamentul României, prin respectarea procedurilor parlamentare”, mai precizează Ministerul Energiei.
USR a acuzat duminică Guvernul PSD-PNL că a emis în seara de dinaintea vacanţei de Ziua Naţională o ordonanţă de urgenţă care inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare. USR cere ”stoparea publicării în Monitorul Oficial a acestei ordonanţe de urgenţă care pune în pericol toate ţintele de investiţii în energie regenerabilă”.
De asemenea, pe pagina sa de Facebook, liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a lansat la scurt timp o întrebare către ministrul Energiei, Virgil Popescu, în care îi cere să spună de ce a ales să transpună Directiva europeană privind energia din surse regenerabile la modul imperativ, adică prin taxarea prosumatorilor şi de ce pune frână dezvoltării energiilor regenerabile prin taxare.