Ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat într-o intervenție la un post de televiziune că valabilitatea cardurilor de energie se va prelungi până la data de 31 martie 2024 astfel încât gospodăriile vulnerabile să aibă resursele necesare pentru a trece cu bine peste iarnă.
„Am obținut un acord de la Comisia Europeană pentru că ele erau finanțate din exercițiul financiar 2014-2020 și am negociat cu colegii mei din MIPE, cu Comisia Europeană ca aceste carduri să poată fi folosite până la 31 martie 2024 pentru că altfel cetățenii nu puteau să plătească decât facturile din octombrie și noiembrie. Atunci am găsit înțelegere de la Comsiai Europeană. Ele vor fi valabile până la 31 martie 2024 și cetățenii care folosesc aceste vouchere de energie pot plăti facturile pentru lemne, pentru gaz, pentru energie electrică, energie termică.
Banii sunt încărcați pe carduri încă din septembrie, tranșa de 700 de lei și a mai fost o tranșă și în primăvară. Banii se pot folosi încă din luna septembrie, cetățenii pot să achiziționeze lemne, pot să plătească facturi. Pentru putea permite plata facturilor și după 31 decembrie am extins această valabilitate a cardului în limita celor 700 de lei încărcați pe carduri”.
În ceea ce privește îndeplinirea jaloanelor din PNRR, Adrian Câciu susține că România nu va pierde niciun ban din PNRR: „România a depus PNRR revizuit la Comisia Europeană. La finalul lunii noiembrie vine aprobarea acestui plan. Imediat după aceea vom depune cererea de plată numărul 3. După cum știu toți cei care ne urmăresc, cel mai greu jalon a fost cel cu pensiile de serviciu, dar mai sunt și alte aspecte care trebuie clarificate cu Comisia. Țin de Ministerul Energiei, Minsiterul Dezvoltării. Sunt lucruri care s-au făcut dar s-au primit o serie de observații. S-a stabilit foaia de parcurs astfel încât după aprobarea revizuirii PNRR să se poată depune cererea de paltă numărul 3 și să nu stăm foarte mult în evaluare la Comisie ținând cont de experiența pe care o avem cu cererea de plată numărul 2. România nu pierde niciun ban. Ce a avut de pierdut a ajustat prin această revizuire. Am avut o revizuire negativă a alocării inițiale de 2,1 miliarde de euro. Aceea e singura ajustare”.