România e pe ultimul loc în UE la Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI) 2021, care urmăreşte progresele înregistrate de statele blocului comunitar în ceea ce priveşte competitivitatea digitală în domenii precum capitalul uman, conectivitatea în bandă largă, integrarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi şi serviciile publice digitale.
În ce priveşte capitalul uman, România e pe locul 26, obţinând un punctaj sub medie pentru majoritatea indicatorilor. Avem un număr mare de absolvenţi în domeniul TIC (locul 4 în UE), dar deficitul de specialişti limitează capacitatea ţării de a inova şi de a profita de avantajele transformării digitale, susține Comiia Europeană, citată de agerpres.ro.
Adoptarea serviciilor în bandă largă a progresat într-un ritm lent, dar România se situează pe locul şapte datorită nivelului ridicat de utilizare a benzii largi de cel puţin 100 Mbps (52%). Se impune eliminarea decalajului digital dintre zonele urbane şi cele rurale.
Comisia Europeană mai consideră că întreprinderile românești nu profită pe deplin de tehnologiile digitale (schimbul electronic de informaţii, platformele de comunicare socială, volumele mari de date şi cloud), cu excepţia inteligenţei artificiale.
La serviciile publice digitale, toți indicatorii sunt mult sub media UE.
Doar 16% dintre internauții români interacţionează activ cu serviciile de e-guvernare, media UE fiind de 64%.
La indicatorul pentru formularele precompletate, România are punctajul 6, media în UE fiind de 63.
Cât despre serviciile publice digitale pentru cetăţeni şi pentru întreprinderi, România are un punctaj de 44 (media UE: 75) şi 49 (media UE: 84).