Islanda a găsit o soluție inedită pentru a salva turismul. Străinii care au un venit de cel puțin 90.000 de dolari vor putea obține viză de lucru pentru șase luni. Autoritățile doresc astfel să atragă oameni care lucrează remote și care își pot permite plata chiriilor. În acest mod, nu se va crea concurență pe piața muncii, iar economia țării ar putea înregistra creșteri odată cu sosirea expaților.
Islanda a modificat anumite prevederi în ceea ce privește acordarea vizelor de lucru pentru cetățenii din afara spațiului Schengen. Astfel, străinii vor putea intra și rămâne în țară timp de 6 luni cu condiția ca încasările lor anuale să fie de minim 88.000 de dolari pe an, echivalentul a un milion de coroane pe lună.
Deși Ministerul Justiției islandez nu a oferit foarte multe informații despre acest program, localnicii consideră că scopul său este de a stimula investițiile fără a crea aglomerație, iar dovada venitului celor ce vor trece granița elimină teama că aceștia vor concura cu islnadezii pentru locurile de muncă. Chiar dacă deținătorii unei vize de lucru nu sunt considerați turiști, autoritățile consideră că aceștia vor închiria locuințele libere de pe platforma AirBnB și se vor bucura de excursii pentru a explora insula. „Cred că ideea de bază este atragerea profesioniștilor cu salarii mari din Silicon Valley sau San Francisco, care să vină şi să îşi cheltuiască banii aici”, spune Asta Gudrun Helgadottir, fost membru al Parlamentului din Islanda.
Aceasta nu este prima țară care apelează la scutiri de vize pentru a atrage angajații ce lucrează remote. Bermuda Barbados, Insulele Caiman și Estonia au încercat aceeași strategie. Oferta Islandei se remarcă, însă, prin faptul că se adresează în mod special celor bogați. Chiar și în condițiile în care călătoriile din spațiul Schengen au fost reluate în cursul verii, numărul de vizitatori ai Islandei a scăzut în acest an cu 79 la sută, iar măsurile ce urmează a fi aplicate pot reduce impactul economic al blocajului turistic.