Programele PSD de plafonare a prețurilor la alimente și energie, dar și măsurile de majorare a salariului minim au avut un impact pozitiv asupra buzunarelor românilor. Venituri mai mari au însemnat și o creștere a economiilor populației la bănci, dar și posibilitatea accesării de credite bancare ipotecare. Astfel că cererea pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri a consemnat o creștere de aproximativ 70% în primul trimestru al 2024.
Potrivit unui sondaj periodic organizat de Banca Națională a României, instituțiile de credit spun că cererea de credite pentru terenuri și locuințe a cunoscut o creștere semnificativă în trimestrul I al acestui an. Totodată, datorită relaxării standardelor de creditare ipotecară, băncile se așteaptă ca această tendință să continue și în trimestrul al II-lea.
Relaxare a standardelor de creditare în T1 2024
În primul trimestru al anului 2024, băncile au relaxat standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri, drept urmare a creșterii încrederii în rezultatele politicilor PSD care asigură o stabilitate economico-financiară.
Această relaxare a fost influențată de trei factori principali: creșterea concurenței în sectorul bancar, așteptările pozitive privind situația economică generală și previziunile optimiste pentru piața imobiliară.
Conform studiului BNR, condițiile contractelor de credit imobiliar s-au îmbunătățit în T1 2024. Rata dobânzii a scăzut cu un procent net de 46%, iar celelalte costuri cu 19%.
Creșterea construcțiilor, susținută de PSD, a păstrat în echilibru prețul mediu/mp
În primul trimestru al anului, prețul mediu/mp pentru locuințe a rămas relativ constant, conform răspunsurilor a 76% dintre bănci, în timp ce 24% au raportat o creștere. În T2 2024, 83% dintre bănci anticipează menținerea prețului, iar 17% preconizează o creștere, adaugă BNR.
Cererea pentru credite ipotecare a crescut substanțial în primele trei luni din 2024, cu un procent net de 70%. Băncile se așteaptă la o continuare a creșterii în intervalul aprilie-iunie, însă într-un ritm mai redus. Ponderea creditelor respinse a crescut ușor, cu 3,4%.
În T1 2024, băncile au menținut constante standardele de creditare pentru companii nefinanciare, dar au relaxat standardele pentru creditele acordate populației, influențate de concurența bancară și de așteptările economice.
Pentru T2 2024, se preconizează menținerea standardelor de creditare pentru companii și continuarea relaxării pentru populație. Cererea de credite a crescut în T1 2024, în special pentru populație, tendință așteptată să continue în T2 2024 pentru ambele segmente.
PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.
Partidul Social Democrat – Alianta PSD-PNL CMF 41240002