1 ianuarie: Cum se desfășoară celebrul Concert de Anul Nou de la Viena

1 ianuarie: Cum se desfășoară celebrul Concert de Anul Nou de la Viena

Tradiţionalul Concert de Anul Nou al Filarmonicii din Viena are loc pe 1 ianuarie 2021, la ora 12.15 (ora României), fără spectatori! Artiştii pot fi, însă, aplaudaţi online…

Concertul Extraordinar de Anul Nou de la Viena este dedicat în special minunatelor valsuri ale familiei Strauss și este susţinut de Filarmonica din Viena, în fiecare Nou An, pe data de 1 ianuarie. Concertul, care are loc în Sala de Aur a Filarmonicii de Stat, a fost transmis în direct pentru prima oară în 1959 și a cunoscut un succes mondial, fiind ilustrat și cu scene filmate de balet.

În România chiar şi în perioada comunistă era transmis în direct acest concert unic, ce reprezintă un vis pe care melomanii vor să-l vadă împlinit măcar o dată în viață. De-a lungul timpului,  multe dintre locurile din sala de concert au fost rezervate de cei care îşi transmit dreptul de a participa la concert din generaţie în generaţie. Tocmai de aceea mulți numesc magicul concert o “afacere de familie”. Organizatorii au decis de ani buni ca biletele să fie trase la sorți, cererile de participare la acest eveniment fiind extrem de numeroase.

Situaţie cu totul neobişnuită, provocată de pandemie

Acum, în condiţiile unei situaţii cu totul neobişnuită, provocată de pandemie, pentru a nu priva orchestra dirijată de Maestrul Riccardo Muti de reacţiile spectatorilor, ORF – radiodifuzorul public naţional din Austria, a imaginat un proiect special ce se adresează publicului din întreaga lume.

Pentru prima dată, milioanele de oameni ce urmăresc acest concert în peste 90 de ţări din întreaga lume vor putea reacţiona, în direct, la performanţa artiştilor. Spectatorii vor avea posibilitatea să-i aplaude pe artişti în direct, după ce s-au înscris online prin intermediul site-ului mynewyearsconcert.com, indiferent dacă se află în faţa unui computer, a unei tablete sau a unui smartphone. Contribuţia sonoră live din partea publicului reprezintă o dovadă în plus de apreciere pentru comunitatea artistică, într-un moment în care aceasta se află în impas, în întreaga lume.

Aplauzele vor fi difuzate atât în sala Musikverein cât şi în transmisiunea în direct a ORF. Sunetul colectiv al bătăilor din palme va fi generat de un software special instalat pe şase servere şi va putea fi auzit în cele 20 de boxe amplasate în Sala de Aur.

Oricum ar fi, important rămâne valsul…

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ninsoare ușoară
1.3 ° C
1.7 °
-1 °
79 %
3.1kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii