Numărul neregulilor în cheltuirea bugetului Uniunii Europene a crescut în anul trecut faţă de 2020. În timp ce riscurile bugetare ar putea spori ca urmare a războiului din Ucraina, indică un nou raport al Curţii de Conturi Europene (ECA), potrivit euractiv.com.
Pentru anul 2021, experţii ECA au constatat o creştere de la 2,7% la 3% a erorilor în cheltuirea bugetului UE, care s-a ridicat la 181,5 miliarde euro.
Mai mult, potrivit ECA, rata erorilor materiale în ”cheltuielile cu risc ridicat” a fost de 4,7% anul trecut, comparativ cu 4% în 2020.
”Constatările noastre confirmă încă o dată evaluarea noastră precedentă conform căreia modul în care sunt distribuite fondurile are un impact asupra nivelului erorilor”, a declarat preşedintele ECA, Tony Murphy, într-o conferinţă de presă.
Potrivit raportului, neregulile sunt cauzate în principal de natura complexă a regulilor şi a criteriilor de eligibilitate care guvernează acest tip de cheltuieli.
De asemenea, specialiştii ECA au identificat 15 cazuri de presupusă fraudă, faţă de doar şase în 2020, care au fost raportate Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF). Cinci investigaţii au fost deschise, potrivit raportului ECA.
Printre altele, raportul evidenţiază riscurile pe care războiul actual din Ucraina le-ar putea ridica pentru bugetul UE. Preşedintele ECA a avertizat că riscul imediat este potenţiala nerambursare a creditelor emise pentru a sprijini Kievul.
În 20 septembrie, Consiliul UE a adoptat un pachet suplimentar de asistenţă pentru Ucraina în valoare de 5 miliarde euro, sub formă de credite.