Bursele europene au deschis în scădere, luni, în condițiile în care temerile legate de recesiunea din Statele Unite continuă să afecteze piețele de acțiuni. Și mai alarmantă este situația pe bursele asisatice, care au căzut puternic luni, după ce aceleași temeri că Statele Unite s-ar putea îndrepta spre recesiune au determinat investitorii să fugă de activele de risc, pariind în același timp că vor fi necesare reduceri rapide ale dobânzilor pentru a salva creșterea economică, scrie Reuters.
Bursa de la Paris a deschis, luni, în scădere cu 2,64%, iar cea de la Londra, cu 2,10%, cea de la Frankfurt cu 2,38% și cea de la Amsterdam cu 3,48%. Sectoarele bancar și tehnologic au fost cele mai afectate.
Contractele futures pe Nasdaq au scăzut cu 2,9%, în timp ce contractele futures pe S&P 500 au scăzut cu 1,6%. EUROSTOXX 50 futures a scăzut cu 0,8%, iar FTSE futures cu 0,5%.
Mișcări puternice au avut loc și pe piața valutară: dolarul și euro se depreciază cu peste 2% față de yen, în urma turbulențelor de pe piețele asiatice.
O altă ingrijorare pentru jucătorii din piață provoacă intenția Băncii Japoniei de a scumpi banii, prin creșterea ratelor de dobândă.
Săptămâna trecută, Banca Japoniei a majorat ratele dobânzilor cu 15 puncte de bază, la 0,25%, în a doua sa creștere din acest an.
Instituția a anunțat, de asemenea, planuri de reducere a achizițiilor de obligațiuni.
O creștere a yenului afectează exportatorii locali și companiile nipone care realizează venituri în străinătate.
Potrivit analiștilor, în acest context Rezerva Federală din SUA urmează să decidă mai multe reduceri ale ratelor de dobândă, începând din luna septembrie.