Coreea de Sud: Noi interdicţii de părăsire a teritoriului, la o săptămână după tentativa eşuată de lege marţială

Coreea de Sud: Noi interdicţii de părăsire a teritoriului, la o săptămână după tentativa eşuată de lege marţială

Autorităţile sud-coreene au impus marţi noi interdicţii de călătorie unor oficiali de poliţie, potrivit agenţiei naţionale de ştiri Yonhap, la o săptămână după scurta proclamare a legii marţiale de către preşedintele Yoon Suk Yeol, el însuşi vizat cu o zi în urmă de aceeaşi sancţiune, scrie AFP, menționată de Agerpres.

Comisarul general al Agenţiei Naţionale de Poliţie, Cho Ji-ho, şi alţi doi oficiali de rang înalt nu mai pot părăsi ţara, a transmis Yonhap.

Yoon Suk Yeol a primit aceeaşi interdicţie luni. Foştii miniştri ai apărării şi de interne, comandantul legii marţiale de scurtă durată şi şeful contraspionajului sunt, de asemenea, forţaţi să rămână în Coreea de Sud.

Ţara este în haos politic de la lovitura de stat eşuată a lui Yoon, care a declarat pentru scurt timp legea marţială în urmă cu o săptămână, înainte de a fi forţat să o abroge doar şase ore mai târziu, sub presiunea parlamentului şi a străzii.

Elicoptere şi soldaţi au fost desfăşuraţi pentru a bloca instituţia, fără a împiedica suficienţi deputaţi să preia controlul asupra Adunării Naţionale pentru a vota ridicarea stării de urgenţă, în timp ce forţele speciale încercau să-i disloce.

Yoon Suk Yeol şi câţiva dintre aliaţii săi, dintre care unii au absolvit acelaşi liceu ca şi el, sunt anchetaţi.

Yoon, care este vizat de „rebeliune”, este primul preşedinte sud-coreean în exerciţiu căruia i s-a interzis să părăsească ţara, potrivit Ministerului Justiţiei.
Fostul ministru al Apărării, Kim Yong-hyun, care era în funcţie în timpul loviturii de stat a lui Yoon, a fost reţinut duminică după ce anchetatorii au cerut un mandat de arestare împotriva sa.

El este acuzat că a jucat un „rol crucial într-o rebeliune” şi a comis un „abuz de putere pentru a împiedica exercitarea drepturilor”.
O instanţă din Seul urmează să organizeze o audiere pentru a decide dacă va emite un mandat împotriva lui Kim. Aceasta ar fi prima decizie a justiţiei în legătură cu evenimentele din 3-4 decembrie.
„Întreaga responsabilitate pentru situaţie îmi revine doar mie”, a declarat fostul ministru marţi, într-un comunicat transmis de avocaţii săi.

De asemenea, el şi-a „cerut scuze profunde” în faţa sud-coreenilor, dând asigurări că subordonaţii săi „pur şi simplu i-au urmat ordinele şi au îndeplinit sarcinile care le-au fost atribuite”.
Sâmbătă seara, nepopularul preşedinte Yoon, în vârstă de 63 de ani, a scăpat la limită de o moţiune de destituire supusă votului în parlament. Formaţiunea sa politică, Partidul Puterii Poporului (PPP), l-a salvat boicotând votul, care a fost invalidat din lipsă de cvorum.

Afară, zeci de mii de oameni s-au adunat pentru a cere plecarea lui Yoon.
PPP a explicat apoi că a obţinut de la Yoon Suk Yeol, în schimbul blocării moţiunii, ca acesta să lase guvernarea pe seama liderului partidului său, precum şi a prim-ministrului.
Opoziţia a denunţat o „a doua lovitură de stat”, după legea marţială.

Marţi, media locală au relatat că PPP va anunţa o „foaie de parcurs” pentru demisia lui Yoon Suk Yeol, cu scopul de a evita o nouă moţiune de destituire pe care opoziţia intenţionează să o supună la vot sâmbătă.

Potrivit presei sud-coreene, partidul ia în considerare două opţiuni: demisia lui Yoon în februarie, cu noi alegeri prezidenţiale în aprilie, sau demisia în martie, cu alegeri în mai.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
8.8 ° C
9 °
8.8 °
66 %
0kmh
3 %
joi
9 °
vin
13 °
sâm
5 °
Dum
4 °
lun
4 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii