Republica Moldova va avea o politică externă activă bazată pe interesele sale naţionale, a declarat preşedintele Maia Sandu într-un interviu apărut în ediţia de luni a ziarului rusesc Kommersant, citat de Infotag şi Radio Chişinău.
Întrebată despre factorul geopolitic în politica externă a Chişinăului, Sandu a spus că „lupta geopolitică are loc indiferent de dorinţele Republicii Moldova”.
„Vrem să avem relaţii bune atât cu Occidentul, cât şi cu Estul. Ne vom ghida după interesele noastre în aceste relaţii. Mai mult, vreau să spun că pentru noi relaţiile cu UE sunt fundamentale: asistenţa principală în toate domeniile vine din partea UE. Dar politica noastră economică externă va fi activă şi va rezulta din interesele Moldovei”, a afirmat Maia Sandu.
Referitor la relaţiile cu Rusia, preşedinta Republicii Moldova a subliniat interesul Chişinăului într-un ‘dialog pragmatic de fond’.
Vorbind despre reglementarea conflictului transnistrean, Maia Sandu a menţionat că Republica Moldova va lucra în formatul „5+2”, respectând principiile reglementării conflictului.
În ceea ce priveşte problemele pe care le-ar aborda în cadrul unei eventuale întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, preşedinta Maia Sandu a afirmat că „probleme foarte importante în acest sens vizează evacuarea muniţiei din Transnistria şi retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului”. „Acestea sunt probleme importante pe care trebuie să le discutăm. Cât despre soluţionarea conflictului transnistrean, cred că o soluţie trebuie găsită aici, în ţară. Apoi, această decizie ar trebui discutată cu părţile care participă la formatul de negocieri ‘5 + 2’ ( Republica Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina, precum şi UE şi SUA, ca observatori), a spus ea.
Referitor la primii paşi în politica externă după venirea sa la putere, Sandu a subliniat că aceştia au vizat îmbunătăţirea relaţiilor cu România şi Ucraina, „vecinii noştri”. „Şi vom lucra în continuare în această direcţie”, a adăugat ea, mulţumind UE pentru ajutorul acordat în vederea depăşirii crizei pe fondul pandemiei de COVID-19.
Chiar dacă nu s-a deplasat la sediul NATO din Bruxelles în prima sa vizită în capitala Belgiei, lucru remarcat de jurnalistul Kommersant, preşedinta Republicii Moldovei a spus: „Primim asistenţă din partea Alianţei şi vom continua în acelaşi spirit să primim această asistenţă şi să lucram şi cu NATO”.
Întrebată despre relaţiile cu România, care împreună cu Ucraina sunt „vecini dificili”, aşa cum s-a exprimat jurnalistul Kommersant, care a invocat în acest context partidul AUR, Maia Sandu a declarat: „Avem un dialog onest cu România, în pofida partidelor politice pe care le-aţi menţionat. Avem relaţii foarte bune cu România. Am primit ajutor din partea ei înainte de a deveni preşedinte şi acum pe timp de pandemie. Niciun partid politic nu poate strica aceste relaţii, pentru că România îi ajuta pe cetăţenii Moldovei. Şi vom continua: sunt sigură că vom avea mult mai multe programe şi proiecte bune în lunile şi în anii următori”.
Cât despre principiul neutralităţii Republicii Moldova, inclus în Constituţie şi asupra căruia insistă Moscova, Sandu a declarat că „neutralitatea va rămâne şi nimeni nu intenţionează să modifice Constituţia”.
„În principiu, Moldova are mari probleme de securitate şi trebuie să participăm la iniţiative regionale pentru a asigura securitatea regională. Facem acest lucru atunci când încercăm să ne îmbunătăţim relaţiile cu vecinii, când ne îmbunătăţim relaţiile cu alte ţări”, a afirmat Maia Sandu, subliniind că Republica Moldova trebuie în primul rând să lucreze pentru a avea instituţii puternice ale statului, care să se ocupe de securitatea ei.