Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni, 3 iulie 2023, la evenimentul de lansare la București a Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene. La reuniune au mai participat ambasadorul Spaniei la București, José Antonio Hernández Pérez-Solórzano, și șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac, precum și ambasadori și alți reprezentanți ai corpului diplomatic străin acreditat la București, alături de reprezentanți ai presei.
În intervenția sa, ministrul afacerilor externe a exprimat sprijinul României pentru programul de lucru și prioritățile Președinției spaniole a Consiliului UE. A subliniat faptul că România împărtășește pe deplin viziunea Președinției spaniole de consolidare a proiectului european, având la bază obiectivele de unitate și convergență. De asemenea, a exprimat susținere pentru obiectivele vizând industrializarea și autonomia strategică deschisă, măsurile care urmăresc să asigure tranziția verde, cu prezervarea competitivității companiilor europene, precum și o abordare echitabilă în raport cu consumatorii europeni, aspecte esențiale pentru întărirea rolului UE la nivel global. Totodată, a punctat necesitatea unei abordări consensuale, orientate spre întărirea unității şi rezilienței europene și bazate pe solidaritate, pentru a gestiona dosare europene complexe într-un context geopolitic fără precedent în istoria Uniunii.
Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat importanța menținerii sprijinului pentru Ucraina și cetățenii acesteia, inclusiv pentru pregătirea demersurilor vizând procesul de reconstrucție a Ucrainei. Cu referire la politica de extindere a Uniunii, demnitarul român a subliniat importanța unei vecinătăți strategice stabile și democratice în jurul blocului comunitar, relevată o dată în plus de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În context, a remarcat progresele semnificative realizate de Republica Moldova și Ucraina pe calea aderării europene, prezentate de Comisia Europeană la 21 iunie 2023 și a exprimat speranța că cele două state candidate vor obține decizia de deschidere a negocierilor de aderare până la finalul acestui an.
Ministrul Odobescu a salutat mesajul politic puternic transmis de organizarea cu succes la Chișinău, la 1 iunie 2023, a Summitului Comunității Politice Europene, ca expresie a opțiunii strategice pro-europene și a apartenenței Republicii Moldova la marea familie europeană.
Referitor la tema extinderii spațiului Schengen, ministrul Luminița Odobescu a evidențiat că acest subiect este o prioritate de prim rang a dialogului diplomatic, care se bucură de sprijinul ferm al Președinției spaniole, al Comisiei Europene și al majorității statelor membre. A mulțumit pentru înscrierea acestui obiectiv printre prioritățile politice asumate foarte clar prin programul de priorități al Președinției spaniole a Consiliului, precum şi pentru abordarea pro-activă și angajantă, anunțată de partea spaniolă pentru deblocarea acestui dosar. A prezentat pe larg faptul că România lucrează strâns cu toți partenerii pentru a ajunge la o decizie pozitivă pentru aderarea sa la spațiul Schengen, care să reflecte contribuția solidă pe care țara noastră o aduce la protecția frontierei externe a Uniunii. A oferit exemple de măsuri şi bune practici pe care România le implementează pentru a sprijini avansarea acestui dosar, ca partener de încredere și angajat la nivel european.
În intervenția sa, ambasadorul Pérez-Solórzano a dat asigurări că Președinția Spaniolă va continua să sprijine aderarea României la Schengen, sens în care va acționa pentru construirea consensului pe acest dosar, existând intenția de abordare a subiectului la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne din luna octombrie a acestui an.
Cu referire la revizuirea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, pe durata mandatului Președinției spaniole, ministrul Luminița Odobescu a subliniat necesitatea unei abordări bazate pe flexibilitate și pe necesitatea păstrării alocărilor pentru acele politici aducătoare de valoare adăugată care și-au testat deja valabilitatea practică și au contribuit la creșterea convergenței europene, precum politica de coeziune.
Ministrul afacerilor externe a subliniat că România va avea o cooperare strânsă cu Președinția spaniolă a Consiliului UE într-un moment decisiv pentru viitorul Uniunii, exprimând speranța că alegerile pentru Parlamentul European, din iunie 2024, vor crea premisele unei noi configurații instituționale la nivel european, care să ducă mai departe o agendă pro-europeană puternică.