Răscoalele au reprezentat mai mult decât înlăturarea conducătorilor de la vremea respectivă. În centrul lor era o cerere în masă din partea cetățenilor pentru un stat de drept, o mai bună guvernanță și drepturi mai multe în rândul oamenilor.
Rezultatele sondajului realizat pe 5.275 de persoane din diferite grupe de vârstă arată că sentimentele de lipsa speranței și neputință, care au alimentat aceste manifestații din Orientul Mijlociu, au crescut. Întrebați dacă regretă protestele, majoritatea oamenilor au răspuns nu, cu excepția celor din țările în care acestea au condus la război civil.
Sondajul a acoperit și țările Egipt și Tunisia, unde conducătorii autoritari cu o vechime îndelungată au fost răsturnați la începutul anului 2011. Analizate au fost și țările Algeria, Sudan și Irakul, în care în urmă cu un deceniu manifestațiile s-au desfășurat la scară mică. De atunci în acestea au loc proteste împotriva regimurilor aflate la conducere.
În topul oamenilor care consideră că o duc mai rău decât înainte de primăvara arabă se numără locuitorii din Siria, Yemen și Libia, unde protestele din stradă au declanșat războaiele civile.
Sondajul a dezvăluit că 86% dintre cetățenii din Tunisia consideră că au avut loc îmbunătățiri semnificative în privința drepturilor civile. Aceștia consideră că există acum mai multă libertate de a critica guvernul și jumătate au spus că există mai puține cazuri de arestări ilegale.