Israel a trimis răspunsul său la atacul Iranului cu drone și rachete de sâmbăta trecută. Astăzi, mai multe ținte din zona Isfahan, asociate cu programul de dezvoltare a capacităților nucleare iraniene, au fost lovite. Încă nu se știe dacă este vorba despre proiectile de mare precizie sau un alt fel de atac.
Atacul israelian a fost confirmat și de către oficiali ai Statelor Unite. Aceștia au solicitat, încă de acum două zile, promisiuni din partea Israelului că nu vor fi lovite facilități nucleare.
La rândul său, presa de stat de la Teheran a anunțat că bateriile antiaeriene din zona Isfahan au fost activate și există deja imagini care arată că ele au tras, însă nu au fost publicate niciun fel de informații legate despre eventuale pagube materiale sau victime. În schimb, aeroporturile din Teheran, Shiraz și Isfahan au fost închise.
Avertisment nuclear iranian
Anterior atacului de astăzi, Iranul a avertizat Israel să nu dea replică loviturilor de săptămâna trecută, iar prin vocea lui Ahmad Haqtalab, ofițer superior al „Gărzilor Revoluționare” și șeful securității programului nuclear al regimului de la Teheran, a amenințat că „își va revizui doctrina nucleară” și va îndrepta dezvoltarea programului nuclear înspre crearea de arme de distrugere în masă.
De ani de zile, reprezentanții regimului de la Teheran au susținut insistent că programul său de îmbogățire a uraniului este destinat exclusiv producerii de electricitate. Lumea tinde însă să omită că aceste cuvinte vin de la aceiași oameni care în anii ’80, în timpul războiului cu Irak, au ordonat fabricarea și folosirea altor arme de distrugere în masă, cele chimice. În plus, Iranul are de ani buni un program nuclear clar dedicat dezvoltării capacităților nucleare de luptă care merge pas la pas cu cel de dezvoltare al capacităților balistice ale rachetelor de producție proprie. Cum merg ele deocamdată, s-a putut vedea sâmbăta trecută.
Vremea războiului indirect apune
Cele două forțe din Orientul Mijlociu aflate în conflict continuă să mute lupta din cadrul unui război nedeclarat, în planul atacurilor directe, nedisimulate sub umbrela vreunei organizații (Hamas, Hezbollah șamd). După ce sâmbăta trecută și-a văzut testate capacitățile defensive și a reușit cu brio (dar și cu sprijin extern) să iasă complet nevătămat din bombardamentul iranian, Israel avea mai multe variante de a răspunde. Prima era să rămână mut și nemișcat și să accepte „biciul” iranian, chair dacă acesta a pleznit în gol. În pofida absurdului situației, aceasta era varianta recomandată de întreaga comunitate internațională, în frunte cu aliatul numărul unu al Israelului, Statele Unite. Îndemnurile la calm și la evitarea escaladării nu și-au atins obiectivul, iar Israel a optat pentru a răspunde la atac direct cu atac direct. Ochi pentru ochi.
Prin această acțiune, Israel testează la rândul său capacitățile defensive ale regimului de la Teheran. După ce Iranul s-a făcut de râs și nu ar recunoaște sub nicio formă că atacul cu 300+ rachete și drone a fost un eșec total, regimul de la Teheran se ascunde acum sub teroarea unui nou set de amenințări, nucleare. Trendul amenințării cu arma nucleară se propagă trist de natural de la un regim totalitar la altul, pe axa Moscova – Teheran.