Reprezetanții Uniunii Eureopene cer Ungariei să stopeze fraudarea fondurilor europene. Conform Oficiului de Luptă Anti-Fraudă al Uniunii Europene, țara vecină a reușit să se situeze pe primul loc la numărul anchetelor și plângerilor referitoare la faptul că nu a fost transparentă când a fost vorba de cheltuirea banilor europeni și a organizat licitații trucate de multe ori pentru firmele apropiate guvernului Orban.
Comisia Europeană cere Ungariei să-și modifice legislația privind achizițiile publice, pentru a corecta ”neregulile sistemice” ce permit fraudarea banilor europeni.
Într-un clasament al neregulilor în cheltuirea banilor europeni pentru intervalul 2015 – 2019, Ungaria a ocupat primul loc, cu 43 de investigații ce au vizat-o, dintr-un total de 230 de anchete la nivelul Uniunii Europene. Pe locul doi s-a situat Slovacia . Între proiectele cu nereguli majore se află construcția unei linii de metrou în Budapesta și un proiect turistic la Lacul Balaton.
În ciuda acestui fapt, guvernul Orban se pregătește să pună mâna pe cei 6,3 miliarde de euro nerambursabili, care i-ar reveni în cadrul Mecanismului de Relansare și Reziliență, aprobat de Parlamentul European.
Executivului european îi revine, până la final de aprilie, misiunea de a aproba planurile naționale de relansare și reziliență, pe baza cărora se vor aloca banii europeni. În această perspectivă, Comisia a cerut guvernului maghiar transparență și concurență reală. Documentul intern al Comisiei Europene, citat de agenţia de presă Reuters, arată că Ungaria conduce și în topul licitațiilor cu o singură ofertă din UE. De asemenea, Bruxelles-ul critică lacunele din legea privind conflictele de interese.
Premierul maghiar, Orban Viktor a protestat de mai mutle ori și a declarat că nu acceptă că Ungaria este mai coruptă decât Austria, Germania sau Danemarca. În clasamentul menționat pentru 2015-2019, Danemarca figurează cu zero anchete și zero fonduri UE fraudate.