Statele Unite au anunţat miercuri că desemnează drept „ameninţare emergentă” xilazina, un tranchilizant pentru animale consumat ca drog, pentru care nu există niciun fel de antidot.
Decizia a fost luată în special pentru a putea debloca fonduri în lupta împotriva acestui opioid supranumit „tranq”, care face deja ravagii în ţară.
„Este pentru prima dată în istoria naţiunii noastre când o substanţă este desemnată drept ameninţare emergentă”, a declarat într-o conferinţă de presă dr. Rahul Gupta, directorul biroului responsabil cu lupta împotriva drogurilor la Casa Albă, citat de AFP, preluată de Agerpres.
Xilazina, autorizată ca sedativ şi analgezic veterinar din 1972 de Agenţia Americană a Medicamentelor (FDA), nu este aprobată în afara utilizării la animale. La om, consumul său poate încetini respiraţia şi ritmul cardiac la niveluri periculoase şi poate provoca infecţii ce riscă să ducă la amputarea de membre. Între 2020 şi 2021, detectarea xilazinei de către Agenţia Antidrog din SUA (DEA) a crescut cu aproape 200% în sudul ţării şi cu peste 100% în vest.
Drogul nu are antidot, astfel încât cercetarea medicală reprezintă o altă prioritate.
„Vom aduna experţi naţionali în acest domeniu pentru a ghida practicile şi pentru a identifica abordările cele mai promiţătoare pentru o stabilizare clinică, gestionarea sevrajului şi protocoalele de tratament”, a detaliat Rahul Gupta.
Naloxonul, antidot care permite resuscitarea unei persoane cu o supradoză legată de un opioid (de exemplu, fentanil), nu este eficient împotriva xilazinei. Fentanilul şi xilazina, ambele de sinteză, sunt găsite deseori împreună în acelaşi produs. În februarie, autorităţile sanitare americane au emis o „alertă la import” pentru a controla mai bine livrările de xilazină, astfel încât să existe garanţia că ele sunt destinate în mod eficient utilizării în scopuri veterinare.
Andra Negoiță