Cetăţenii ruşi implicaţi în complexul schimb de deţinuţi cu ţările occidentale au ajuns joi seara târziu la Moscova şi au fost întâmpinaţi la aeroport de însuşi preşedintele Vladimir Putin, au relatat agenţiile de presă ruse, în timp ce site-ul Kremlinului a publicat și un scurt clip video.
Cei opt repatriaţi vor primi distincţii de stat, a anunţat Putin. Potrivit agenţiilor de presă ruse, la întâlnirea cu repatriaţii au mai participat şeful serviciului de informaţii FSB, Aleksandr Bortnikov, şeful serviciului de informaţii externe SVR, Serghei Narîşkin, şi ministrul apărării, Andrei Belousov.
Printre cei opt repatriaţi se numără Vadim Krasikov, condamnat de un tribunal german pentru uciderea unui disident cecen la Berlin, şi doi bărbaţi condamnaţi pentru infracţiuni informatice în Statele Unite, Vladislav Kliuşin şi Roman Selezniov.
Printre persoanele repatriate se numără şi doi minori, care sunt copiii unui cuplu de ruşi eliberat de Slovenia, după ce a fost acuzat de spionaj.
Avionul care i-a transportat pe cetăţenii ruşi eliberaţi în cadrul schimbului de deţinuţi a sosit la Moscova de la Ankara. În total şapte aeronave au fost implicate în schimbul de deţinuţi, conform datelor de urmărire a zborurilor.
Cancelarul german Olaf Scholz a recunoscut că a fost o decizie dificilă eliberarea asasinului rus Vadim Krasikov ca parte a schimbului de deţinuţi cu Rusia. Acesta, presupus a fi agent al spionajului rus, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 2021 pentru asasinarea unui disident ceceno-georgian, în plină zi, într-un parc din Berlin, în 2019. El era cel mai „preţios” deţinut rus pe care îl avea Occidentul, iar Moscova îşi dorea foarte mult să-l aducă acasă.
„Nu a fost uşor pentru nimeni să ia această decizie de a deporta un criminal condamnat la închisoare pe viaţă după doar câţiva ani de închisoare”, a mărturisit Olaf Scholz, adăugând că decizia a fost luată de guvernul său de coaliţie „după o analiză atentă” şi că atât el, cât şi liderul opoziţiei, Friedrich Merz, au fost de acord cu ea.