Raportul OMS: mai multe ipoteze privind virusul COVID-19, nimic clar. Mai multe state și OMS vor un tratat privind pandemiile

Raportul OMS: mai multe ipoteze privind virusul COVID-19, nimic clar. Mai multe state și OMS vor un tratat privind pandemiile

Mai multe state au inițiat un Tratat international privind pandemiile pentru a face faţă viitoarelor crize sanitare. Vor exista și alte pandemii și urgențe sanitare, susțin semnatarii, adică lideri din 23 de țări, preşedintele Consiliului European şi directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății. Și România susține ideea unui astfel de tratat.

Tratatul împotriva pandemiilor este un angajament, spun inițiatorii, Organizația Mondială a Sănătății, președintele Consiliului European și liderii altor state îngrijorați de posibile viitoare crize sanitare.

CHARLES MICHEL-președintele Consiliului European: „Următoarea pandemie nu este o eventualitate, dacă se va întâmpla, ci este o chestiune legată de când va fi. Deci trebuie să fim pregătiți, nu este timp de pierdut. Acest tratat privind pandemiile are la bază constituția OMS. Scopul principal este să avem o abordare globală pentru a estima preveni și a răspunde prin a avea acces la soluții medicalede a întări sistemul de alertă international, baza de date comună și cercetarea medicală.”

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății a făcut public raportul privind originile virusului, după ce o misiune a organizației a fost primită de China la Wuhan, după ce inițial refuzase accesul acestora. Conform probelor prelevate, virusul era prezent pe suprafețe, dar nu și la animalele sau alimentele vândute în piață, susține raportul.  Cel mai probabil, mulțimile care au circulat în piață au contribuit la răspândirea virusului, spun experții OMS. Deși, șeful organizației recunoaște că ipotezele sunt încă analizate

TEDROS ADHANOM GHEBREYESUS, directorul OMS „Toate ipotezele sunt pe masă. Aceasta necesită studii complexe pe viitor.”

Scenariul cel mai probabil luat în calcul de specialiști este că virusul SARS-CoV-2 a ajuns la om de la un animal infectat, prin  intermediul unei gazde intermediare, posibil un animal sălbatic capturat și crescut apoi la o fermă.

Organizatia Mondiala a Sanatatii se confruntă cu o problema de credibilitate, dupa ce la jumatatea lunii ianuarie, anul trecut, când a izbucnit pandemia,  anunta ca noul virus ce tocmai fusese identificat in China nu se transmite de la om la om.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
2.7 ° C
3.3 °
1 °
78 %
1kmh
0 %
joi
4 °
vin
11 °
sâm
7 °
Dum
6 °
lun
7 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii