Reprezentanții României nu vor fi prezenți la reuniunea de urgență a liderilor europeni de la Paris, organizată de președintele francez Emmanuel Macron pentru a aborda tema „securității europene” și a războiului din Ucraina, a declarat duminică seara, pentru G4Media, Cristian Diaconescu, consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională.
Deși întâlnirea are un caracter informal, aceasta reunește lideri importanți din UE și NATO. În ciuda absenței, România menține legătura cu partenerii săi europeni pentru a fi la curent cu evoluțiile și pentru a-și exprima poziția.
Aceleași surse precizează că nu vor fi decizii care să afecteze securitatea și stabilitatea României.
Summitul a fost confirmat de Palatul Elysée, care a declarat că președintele francez Emmanuel Macron va avea luni o întâlnire „informală” cu „șefii de guvern din Germania, Marea Britanie, Italia, Polonia, Spania, Olanda și Danemarca, precum și cu președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și secretarul general al NATO”, potrivit CNN.
- Emmanuel Macron
- Olaf Scholz
- Mark Rutte
- Keir Starmer
- Giorgia Meloni
- Donald Tusk
- Pedro Sánchez
- Dick Schoof
- Mette Frederiksen
- Ursula von der Leyen
- António Costa
Se așteaptă ca participanții la reuniunea de la Paris să abordeze poziția pe care Europa ar trebui să o adopte cu privire la viitoarea apartenență a Ucrainei la NATO, deja respinsă de Washington.
De asemenea, ar urma să fie abordate eventualele garanții de securitate pentru Ucraina, fie prin intermediul NATO, fie prin intermediul unei forțe europene. Surse oficiale spun că premierul Starmer va veni la Paris și, ulterior, va duce mesajele de acolo la Washington, unde se va întâlni, săptămâna aceasta, cu Donald Trump.
Vorbind la conferința de securitate de la Munchen, ministrul de Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, s-a declarat „foarte bucuros” că Macron i-a convocat pe liderii europeni la Paris pentru a discuta „într-o manieră foarte serioasă” provocările ridicate de Administrația Trump.
Europenii, ai căror lideri se întâlnesc luni la Paris, trebuie să facă „mai mult şi mai bine” pentru securitatea lor colectivă având în vedere „accelerarea” desfăşurării evenimentelor referitoare la războiul din Ucraina şi poziţiile adoptate de Statele Unite, a declarat duminică Palatul Elysée, potrivit Agerpres.
Reuniunea informală organizată luni de preşedintele francez la Palatul Elysée privind Ucraina şi securitatea în Europa va „avea ca scop facilitarea continuării conversaţiilor de la Bruxelles”, a menţionat el.
Întâlnirea a fost iniţiată într-un format restrâns din motive „practice”, dar este destinată să fie extinsă, a adăugat el. „Din punctul nostru de vedere, toată lumea este îngrijorată, toată lumea ar trebui să poată participa la conversaţie”.
„Obiectivul este de a determina ce pot face europenii pentru ei înşişi având în vedere accelerarea pe care o experimentăm în Ucraina ca urmare a iniţiativelor preşedintelui Trump”, a spus consilierul preşedintelui francez.
„Aceste iniţiative sunt o oportunitate în sensul că pot accelera sfârşitul războiului din Ucraina însă, evident, mai trebuie să ajungem la un acord şi să vedem în ce condiţii poate avea loc încheierea războiului”, a menţionat consilierul francez, insistând asupra „nevoilor de suveranitate şi securitate ale Ucrainei, precum şi ale Europei”.
Este vorba, în special, de „garanţiile de securitate ce pot fi acordate de europeni şi americani, împreună sau separat”, a subliniat el.
Europa trebuie acum să „tragă consecinţele” tuturor dezbaterile iniţiate în urmă cu câţiva ani cu privire la suveranitatea europeană la iniţiativa preşedintelui Macron, a subliniat Palatul Elysée. „Avem acum instrumente la îndemână pentru a contribui la o pace robustă şi solidă în Ucraina în beneficiul Ucrainei şi, de asemenea, a europenilor”, a insistat consilierul preşedintelui francez.
„Președintele Trump are o metodă de operare pe care rușii o numesc ‘razvedka boyem‘: forțezi și vezi ce se întâmplă, iar apoi îți schimbi poziția în funcție de constatări. Trebuie să răspundem (la această practică)”, a spus ministrul polonez, potrivit antena3.ro. .
La rândul său, premierul britanic a declarat că țara sa este în pragul unui „moment unic într-o generație” pentru securitatea națională, în contextul amenințărilor din partea Rusiei.
„Este clar că Europa trebuie să-și asume un rol mai important în cadrul NATO, în timp ce lucrăm cu Statele Unite pentru a asigura viitorul Ucrainei și pentru a face față amenințării din partea Rusiei. Regatul Unit va depune eforturi pentru a se asigura că SUA și Europa rămân unite. Nu putem permite ca diviziunile din cadrul alianței să ne distragă atenția de la inamicii externi cu care ne confruntăm”, a spus Starmer.
Rapiditatea cu care Macron a încercat să unească liderii europeni într-un răspuns comun arată amploarea panicii declanșate de SUA de ultimele demersuri ale Administrației Trump în relațiile cu aliații și cu Rusia, estimează The Guardian.
Anxietatea europenilor s-a amplificat sâmbătă, când trimisul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat că nu este realist ca liderii europeni să fie implicați în negocieri.
„S-ar putea să scârțâie precum creta pe tablă, dar este un mesaj sincer. Iar prietenilor mei europeni le-aș spune: Intrați în dezbatere, nu plângându-vă că ați putea sau nu să fiți la masă (masa negocierilor, n.r.), ci venind cu propuneri concrete și sporind cheltuielile (pentru apărare)”, a transmis oficialul american.