În timpul dezbaterii care are potențialul de a influența decisiv alegerile prezidențiale din Statele Unite, candidata democrată Kamala Harris a menționat, la un moment dat, România, în discursul său.
În discuțiile purtate de către cei doi candidați referitoare la războiul din Ucraina, fostul președinte Donald Trump a susținut că deține cheia păcii, că îl cunoaște foarte bine pe președintele rus Vladimir Putin și că poate să-i convingă pe Zelenski și Putin să se așeze la masa negocierilor. Și nu oricum, ci imediat după instalarea sa la Casa Albă. La întrebarea „Vreți ca Ucraina să câștige războiul?”, repetată de către moderatori, Donald Trump a evitat un răspuns direct, însă a spus: „vreau ca războiul să înceteze, ceea ce voi face în primele 24 de ore după ce voi fi ales”.
Kamala Harris a contracarat, spunând despre Trump că are o „atracție spre dictatori”, necaracteristică americanilor. În plus, a menționat rolul pe care l-a avut în gestionarea situației, în calitate de vicepreședinte al Statelor Unite, când a vizitat țări aliate expuse unei eventuale escaladări a conflictului, respectiv Polonia și România. Candidata democrată a susținut că aliații, printre care și țara noastră, sunt încântați și recunoscători în legătură cu poziția actuală a SUA, de sprijinire a efortului ucrainean și de asigurare a flancului est-european al NATO. „Înțelegem importanța celei mai mari alianțe militare pe care lumea a cunoscut-o vreodată, care este NATO, și ce am făcut pentru a păstra capacitatea lui Zelenski și a ucrainenilor de a lupta pentru independența lor. Altfel, Putin ar fi stat la Kiev cu ochii pe restul Europei, începând cu Polonia”, a spus Kamala Harris.
Dezbaterea a abordat și alte teme de politică externă a Statelor Unite, cum ar fi situația războiului din Orientul Mijlociu, dar și probleme administrative ale americanilor, cum ar fi proporțiile imigrației ilegale. Aici, candidatul republican Donald Trump este cunoscut pentru poziția sa fermă, în timp ce democrații au o altă abordare.
În urma dezbaterii, opinia publică tinde să o considere pe Kamala Harris drept „câștigătoare” a întâlnirii, deși în social media, Donald Trump a strâns mai multe aprecieri și distribuiri. E drept, majoritatea acestora se datorează viralizării unor porțiuni din dezbatere.
Harris și Trump sunt în continuare pe picior de egalitate în preferințele de vot ale americanilor, iar efectele acestei prime dezbateri urmează să se producă. Lupta pentru fotoliul de la Casa Albă va fi, cu siguranță, foarte strânsă, iar de rezultatul ei depinde, din nefericire, situația politică, economică și socială a întregii planete.
Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a vizitat Bucureștiul în 11 martie 2022 pentru a asigura țara noastră de „angajamentul SUA pentru fiecare centimetru de teritoriu NATO”, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.