Scandal la vârful Uniunii Europene, zeci de europarlamentari cer demisia șefului dioplomației europene

Scandal la vârful Uniunii Europene, zeci de europarlamentari cer demisia șefului dioplomației europene

Mai mulți eurodeputați îi cer demisia șefului diplomației europene. Motivul: prestația sa la Moscova prin care Uniunea Europeană a fost umilită. În ciuda acestei cerereri, șefa Comisiei Europene îl susține pe Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă.

Câteva zeci de europarlamentari, din mai multe grupuri politice, îi cer demisia șefului diplomației europene, Josep Borell, după vizita acestuia la Moscova, de săptămâna trecută, care a provocat un întreg scandal diplomatic. Într-o scrisoare adresată șefei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, europarlamentarii își exprimă extrema îngrijorare privind evenimentele umilitoare din timpul vizitei lui Borrell la Moscova, ce au adus grave prejudicii reputației Uniunii Europene. Spaniolului socialist Borell i s-a reproșat că a asistat pasiv la expulzarea a trei diplomați europeni de către oficialii ruși, acuzându-i că au participat la manifestațiile de susținere a lui Alexei Navalnîi, opozantul liderului rus, Vladimir Putin.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer spune că președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen îl susține pe Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă vizita pe care acesta a făcut-o la Moscova. Mamer a mai declarat că este important ca executivul comunitar să asculte raportul domnului Borell despre această vizită și să analizeze lecțiile care pot fi trase din timpul întâlnirilor sale de la Moscova, de săptamâna trecută.

Comisia Europeană ignoră, deocamdată, cererea europarlamentarilor de demitere a șefului diplomației europene și susține că vizita acestuia  la Moscova era necesară. Vizita lui Borell a divizat statele membre ale Uniunii Europene, cele mai vehemente împotrivă fiind statele baltice. Presa internațională critică dur vizita șefului diplomației europene la Moscova și spune că acesta a fost umilit de Rusia.

Inițiativa scrisorii a pornit de la europarlamentarul estonian Riho Terras și a fost semnată de eurodeputați de la mai multe grupuri politice.

Printre semnatari se numără și europarlamentari din România: Eugen Tomac, Marian-Jean Marinescu, Nicolae Ştefănuță, Siegfried Mureşan, Dragoș Pîslaru, Gheorghe Falcă, Vlad Gheorghe, Ramona Strugariu, Dragoş Tudorache.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
13.5 ° C
14 °
10.1 °
67 %
3.1kmh
0 %
vin
22 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
28 °
mar
18 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii