Spania a devenit a cincea țară din lume care a legalizat euthanasia printr-un vot dat în parlamentul de la Madrid. Partidul socialist spaniol a inițiat actul normativ ce prevede dreptul celor care au o boală incurabilă gravă, cronică de a se sinucide asistat. Spania se alătura astfel Belgiei, Olandei, Luxemburgului și Canadei care au votat o astfel de lege. Noua lege se confruntă cu o opoziţie acerbă din partea grupurilor religioase şi de dreapta.
Cu aplauze îndelungi, așa a fost salutată votarea legii eutanasiei în parlamentul spaniol. Spania este a cincea țară din lume care a legalizat eutanasia și sinuciderea asistată medical. Proiectul acestei legi a mai fost de 2 ori în parlamentul de la Madrid, dar până acum nu a avut o susținere parlamentară majoritară deși este o temă care pare să aibă un semnificativ sprijin popular. Potrivit unui sondaj peste 80% din spanioli sunt în favoarea legalizării eutanasiei în cazul bolilor incurabile. Tema eutanasiei a ajuns în atenția opiniei publice spaniole la sfârșitul anilor 90, în urma unui caz foarte mediatizat al unui tetraplegic, Ramón Sampedro, un fost marinar și scriitor care a luptat cu autoritățile timp de 28 de ani pentru a-și câștiga dreptul legal la o moarte demnă, la o moarte asistată.
CAROLINA DARIAS-ministra sănătății din Spania “Începând de azi nu legalizăm doar eutanasia, câștigându-ne dreptul de a muri cu demnitate. De azi începem însă să includem acest drept printre prestațiile care figurează in pachetul de servicii puse la dispoziție de sistemul național de sănătate, îmbunătățind astfel capacitatea noastră de asistență socială”
Spania este o țară majoritar catolică și în ciuda opoziției Bisericii Catolice, textul a fost adoptat cu o largă majoritate Cele două partide membre ale coaliției guvernamentale (Partidul Socialist și Podemos, stânga radicală) au votat în favoarea eutanasiei. Costul procedurii va fi rambursat de asigurările sociale.