Ștefan Mușoiu, președintele Comisiei pentru afaceri europene, a avut luni, 14 februarie, o întrevedere cu E.S. domnul Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadorul Republicii Italiene în România, în cadrul căreia au discutat despre dinamica relaţiilor bilaterale româno-italiene, modalitățile de consolidare și diversificare a cooperării în plan politic, economic și sectorial, precum și despre subiectele de actualitate ale agendei europene.
Președintele Ștefan Mușoiu a apreciat nivelul schimburilor bilaterale comerciale care au plasat Italia, și în 2021, pe locul doi în topul partenerilor României, în pofida menținerii contextului pandemic.
Dialogul a vizat și teme de interes comun ale agendei europene, precum migrație, securitate, politica de extindere a UE. Oficialul român a exprimat interesul pentru “o coordonare mai strânsă cu Italia, vizând dezvoltarea rezilienței strategice la nivelul UE și al NATO, îndeosebi în contextul actual de securitate regională și criză de la frontiera ruso-ucraineană”.
Președintele Mușoiu a adus în discuție obiectivul României de aderare la spațiul Schengen, accentuând îndeplinirea tuturor criteriilor necesare și contribuția țării noastre la securitatea Uniunii: “UE trebuie să finalizeze reforma spațiului Schengen și, în același timp, să primească statele membre care îndeplinesc criteriile de aderare, așa cum este România”. La rândul său, E.S. ambasadorul Durante Mangoni a reiterat susținerea Italiei pentru aderarea României la spațiul Schengen.
Referitor la comunitatea românilor din Italia, care acționează ca o punte de legătură solidă între cele două țări, imprimând relației bilaterale un caracter special, cei doi oficiali au remarcat faptul că românii din Italia sunt bine integrați și apreciați, contribuind la dezvoltarea economiei italiene.
Președintele Ștefan Mușoiu a exprimat speranța ca și cooperarea în plan parlamentar să cunoască o nouă etapă de dezvoltare, manifestând interesul pentru consolidarea dialogului cu omologii din Camera Deputaților a Parlamentului italian: „Este important să încurajăm proiecte comune și schimburi de cunoștințe și experiență la nivelul comisiilor parlamentare, pentru coordonarea pozițiilor la nivel UE, pe teme de interes comun”.