Studiu: Aproape 63% dintre investitorii cu averi considerabile plănuiesc să părăsească Marea Britanie în următorii doi ani

Studiu: Aproape 63% dintre investitorii cu averi considerabile plănuiesc să părăsească Marea Britanie în următorii doi ani

Conform unui studiu realizat de Oxford Economics, aproape 63% dintre investitorii cu averi considerabile plănuiesc să părăsească Marea Britanie în următorii doi ani sau „în viitorul apropiat” dacă guvernul laburist va continua să elimine o concesie fiscală veche din perioada colonială.

În plus, 67% dintre aceștia au afirmat că nu ar fi ales să se mute în Regatul Unit dacă ar fi știut de această schimbare fiscală.

Regimul „non-dom” din Regatul Unit, o politică fiscală cu o vechime de peste două secole, permite persoanelor care trăiesc în țară, dar au domiciliul oficial în altă parte, să nu plătească impozit pe veniturile și câștigurile de capital obținute în străinătate, timp de până la 15 ani. În 2023, aproximativ 74.000 de persoane beneficiau de acest statut, în creștere față de cei 68.900 din anul anterior.

Partidul Laburist a anunțat recent planuri de a aboli acest regim, extinzând angajamentele din manifestul său electoral și depășind propunerile anterioare ale guvernului conservator de a elimina treptat programul. Această măsură este în conformitate cu angajamentul premierului Keir Starmer de a promova echitatea fiscală și de a consolida finanțele publice. Anunțuri suplimentare sunt așteptate la conferința anuală a Partidului Laburist și în declarația bugetară din toamna aceasta, potrivit antena3.ro.

Ministrul de Finanțe, Rachel Reeves, a declarat că eliminarea regimului „non-dom” ar putea aduce un câștig de 2,6 miliarde de lire sterline pentru următorul mandat guvernamental. Totuși, un studiu al Oxford Economics sugerează că această schimbare ar putea costa contribuabilii aproximativ 1 miliard de lire sterline până în 2029/2030.

CNBC a contactat Trezoreria pentru comentarii şi nu a primit imediat un răspuns. ”Tragem un semnal de alarmă că acesta este un moment periculos. Dacă guvernul nu ascultă, va pune în pericol veniturile pentru generaţii”, a declarat Macleod-Miller, CEO al Foreign Investors for Britain.

Potrivit noilor propuneri, conceptul de „domiciliu” va fi înlocuit cu un sistem bazat pe reședință, iar perioada în care veniturile obținute în străinătate nu sunt impozitate în Marea Britanie va fi redusă de la 15 la 4 ani.

În acest context, un număr tot mai mare de milionari se gândesc să părăsească Regatul Unit, un raport Henley & Partners estimând că 9.500 de persoane cu averi mari vor pleca în 2024, față de 4.200 în 2023.

Ofertele fiscale atractive din țări precum Monaco, Malta, Gibraltar și Dubai, care includ scutiri de taxe pe venit și câștiguri de capital, reprezintă destinații preferate de cei ultra-bogați. În Italia și Grecia, regimurile de impozitare unică permit evitarea impozitului pe active pentru o taxă fixă de până la 15 ani, iar Italia a crescut recent această taxă la 200.000 de euro pentru noii veniți, în încercarea de a echilibra favorurile fiscale oferite.

Schimbările propuse au un impact semnificativ și asupra pieței imobiliare de lux din Marea Britanie, unde mulți clienți reduc prețurile solicitate pentru a vinde rapid proprietățile.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ninsoare
1.4 ° C
1.7 °
1 °
78 %
2.2kmh
0 %
vin
11 °
sâm
7 °
Dum
6 °
lun
7 °
mar
5 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii