La finalul anului trecut, în mod cu totul neașteptat, Japonia a intrat în recesiune deși deținuse poziția de a treia economie a lumii. Tokyo a cedat acest loc Germaniei și a deschis astfel dezbaterile legate de momentul în care banca centrală va începe să iasă din politica monetară extrem de relaxată pe care o duce de zece ani, relatează Reuters, preluat de news.ro.
Unii analişti avertizează cu privire la o nouă contracţie în trimestrul curent, deoarece cererea slabă din China, consumul slab şi oprirea producţiei la o unitate a Toyota Motor indică, împreună, o cale dificilă spre o redresare economică.
„Ceea ce este deosebit de frapant este lentoarea consumului şi a cheltuielilor de capital, care sunt piloni cheie ai cererii interne. Economia va continua să fie lipsită de elan pentru moment, neavând niciun motor cheie de creştere”, a declarat Yoshiki Shinke, economist executiv senior la Institutul Dai-ichi Life Research..
Produsul intern brut (PIB) al Japoniei a scăzut cu 0,4% în termeni anuali în perioada octombrie-decembrie, după o cădere de 3,3% în trimestrul precedent, au arătat joi datele guvernamentale, contrazicând previziunile pieţei care estimau o creştere de 1,4%.
Două trimestre consecutive de contracţie sunt definite, de obicei, ca recesiune tehnică.
Yenul a rămas stabil după publicarea datelor şi se situa la 150,22 pentru un dolar, aproape de minimul ultimelor trei luni atins la începutul săptămânii.