Uniunea Europeană sancționează China, pentru prima data în ultimii 30 de ani. Măsurile luate de Bruxelles sunt luate împotriva încălcării drepturilor omului, ale minorităților și sunt primele după masacrul din Piața Tiananmen din 1989.
În ultimii ani, sute de etnici uiguri, kazahi şi hui au depus mărturie despre cum au fost ţinuţi în lagăre de prizonieri în China, ca parte a ceea ce observatorii spun că este o campanie a guvernului chinez de asimilare cu forţa a minorităţilor etnice. Guvernul chinez spune că aceste lagăre, unde se estimează că au fost închise peste un milion de persoane începând din 2017, sunt centre de educaţie vocaţională pentru eradicarea extremismului şi terorismului. Pe lista de sancțiuni economice sunt oficiali și companii din provincia Xinjiang, cărora li s-au înghețat activitățile economice și conturile de pe teritoriul Uniunii Europene și nu mai primesc viză de intrare în spațiul comunitar.
Ultima oară când UE a impus măsuri punitive împotriva Beijingului pentru încălcări ale drepturilor omului a fost după masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989. Atunci, UE a introdus și un embargou asupra armelor.