Un pașaport de vaccinare în UE, posibil numai peste 3 luni

Un pașaport de vaccinare în UE, posibil numai peste 3 luni

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană nu s-au putut înțelege cu privire la un viitor pașaport de vaccinare. Cu toții au făcut apel la menținerea de restricții ferme și la accelerarea vaccinării pentru a stopa răspândirea noilor variante ale coronavirusului. Franța s-a opus vehement pentru existența unui pașaport, iar Germania a subliniat că nimeni nu trebuie discriminat când vine vorba de libertatea de mișcare.

Pașaportul de vaccinare pentru europeni cerut vehement de Grecia și Cipru a dus la disensiuni la summitul virtual al Consiliului European. Actul care trebuia să faciliteze călătoriile a dus la limitarea deciziilor, pentru că deocamdată liderii europeni nu s-au decis dacă ar trebui să existe un pașaport sau un certificat de vaccinare care să permită călătoriile dintr-o țară în alta în Uniunea Europeană.

CHARLES MICHEL , președintele Consiliului European: „Când vine vorba despre călătorii, trebuie să respectăm deciziile comune cu care am fost de acord. Călătoriile non-esențiale, trebuie în continuare, restricționate dar măsurile trebuie să fie proporționale. Am discutat despre certificatul de vaccinare și am ajuns la concluzia că trebuie să continuăm să lucrăm la o decizie comună. Mai sunt multe de făcut legat de digitalizare și o cooperare mai bună cu Organizația Mondială a Sănătății.”

Chestiunea drepturilor ataşate unui astfel de paşaport este considerată ca fiind „conflictuală” şi „irelevantă” de unele state, într-un moment în care doar 4.2% din europeni au fost vaccinaţi cel puţin o dată.Președintele francez a subliniat că un astfel de document nu poate acorda drepturi speciale persoanelor vaccinate. Președinta Comisiei Europene a dat mână liberă statelor să decidă în această problemă.

URSULA VON DER LEYEN , președintele Comisiei Europene: „Decizia este legată de un posibil certificat de vaccinare, iar fiecare țară o să decidă în mod particular. Dar la nivelul Uniunii Europene trebuie să le folosim ca să asigurăm funcționarea pieței unice. Și vestea bună este că nu începem cu fisură de decizie între țări.”

Alte state însă, în special cele care sunt foarte dependente de turism, doresc adoptarea accelerată a unui astfel de document pentru a-şi salva sezonul estival, cum ar fi Grecia care, la fel ca Cipru, a încheiat deja un acord turistic cu Israelul. Pe de altă parte, campania de vaccinare ar trebui îmbunătățită mai ales că multe țări sunt întârziere.

URSULA VON DER LEYEN , președintele Comisiei Europene: „Ca să accelerăm campania de vaccinare, cu toții trebuie să jucăm un rol. Lucrăm acum cu companiile ca să mărească producția, să evite blocajele cînd vine vorba de rezerve. Asigurăm un plan despre productivitatea mai rapidă în Europa. Un exemplu bun este faptul că recent Biontech a început în Austria și Germania. Acest lucru oferă puțină greutate, dar au revenit la normal cu livrarea vaccinurilor. În momentul de față 41 de fabrici contribuie la producerea vaccinurilor, aici, în Europa dar și alții se pot alătura.”

În cele din urmă, liderii europeni au încredinţat Comisiei sarcina de a elabora condiţiile tehnice pentru un certificat de vaccinare, cel mai probabil în format digital, demersuri care vor dura cel puţin trei luni.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
13.2 ° C
14.9 °
12 °
91 %
2.6kmh
75 %
joi
16 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii