Ziua Sfântului Patrick, ocrotitorul spiritual al irlandezilor din întreaga lume, este sărbătorită, în fiecare an, la 17 martie, fiind data la care, în anul 461, episcopul creştin Patricius trecea la cele veşnice, potrivit https://www.history.com/.
Sfântul Patrick este înfăţişat în iconografie ţinând în mână un trifoi (o plantă cu trei frunze), simbol al Sfintei Treimi, un singur Dumnezeu în fiinţă, dar întreit în persoane, conform site-ului crestinortodox.ro.
În Irlanda, Ziua Sfântului Patrick a fost marcată prin procesiuni în secolele IX-X. A fost recunoscută ca sărbătoare religioasă de Biserica Catolică în secolul al XVII-lea, papa Urban al VIII-lea incluzând-o în calendarul creştin al sărbătorilor. În 1903, Ziua Sfântului Patrick a devenit Ziua naţională a Republicii Irlanda, iar în noiembrie 1995, guvernul a avut iniţiativa organizării Festivalului Sfântului Patrick, care are loc, începând din 1996, în fiecare an, la Dublin, potrivit site-ului https://stpatricksfestival.ie/.
Festivalul St. Patrick a crescut de la un eveniment de o singură zi la un eveniment de patru zile, cu muzică, spectacol, dans, teatru, literatură, arte vizuale, mâncare, wellness, activităţi comunitare şi multe altele. Este recunoscut la nivel global ca unul dintre cele mai mari festivaluri din lume, cu o acoperire globală de peste 700 de milioane de oameni în 2022.
În 2023, evenimentul are loc în perioada 16-19 martie, punctul culminant fiind Parada de Ziua Sf. Patrick, în 17 martie, care se desfăşoară sub tema „We Are One” („Mar A Cheile Sinn”). Tema reaminteşte tuturor că atunci când acţionăm cu demnitate şi respect ca „UNUL”, ne putem proteja unii pe alţii dar şi lumea în care trăim.